Puistjes; alles wat je wilt weten over deze akelige pukkels

Home » Puistjes; alles wat je wilt weten over deze akelige pukkels

Puistjes. Bijna iedereen heeft er tijdens zijn of haar leven weleens last van. De één knijpt ze uit, terwijl de ander ze bestrijdt met allerhande crèmes. Maar wat zijn puistjes nou eigenlijk, waardoor worden ze veroorzaakt en – vooral – wat kan je doen om ze te verhelpen?

Wat is een puist?

Een puistje is een blaasje, bobbeltje of pukkeltje op de huid. Die vaak rood van kleur is, maar soms een wit puntje heeft doordat hij pus bevat. Puistjes kunnen zich zowel onderhuids bevinden als bovenhuids. Puisten worden veroorzaakt door overactiviteit van de talgklieren (klieren aan de voet van je haarzakje). Door een overproductie van deze klieren raken je talgklieren verstopt en ontstoken. Hierdoor vullen zij zich met pus. En het puistje is geboren.

Puistjes komen vooral voor in je gezicht, op je borst, rug en schouders. Dit omdat deze plekken op het lichaam het meest kwetsbaar zijn. Ongeveer drie op de vier tieners heeft tijdens zijn of haar tienerjaren last van puisten. De vorming van puistjes komt op zijn hoogtepunt tussen het 16de en 18de levensjaar. Dit betekent echter niet dat je daarna geen last meer hebt van pukkels. Ook volwassenen worden nog weleens geplaagd door de huidaandoening.

Waardoor worden puistjes veroorzaakt?

PuistjesEr zijn verschillende oorzaken voor puistjes. Zo zijn er aanwijzingen dat het wel of niet krijgen van puisten genetisch bepaald wordt. Als jouw ouders veel last hadden van puistjes, dan is er een grote kans dat jij ook veel last zult krijgen van puistjes. Verder zijn er externe factoren die de aanmaak van puisten stimuleren. Als je bijvoorbeeld je make-up niet verwijderd voor het slapen gaan, dan raken je talgklieren verstopt en ontstaan er puistjes. Maar de talgklieren kunnen ook op andere manieren verstopt raken. Als je bijvoorbeeld een langere periode een strakke muts of helm draagt, dan kunnen er op deze plaats puistjes ontstaan. Over de invloed van eten op de aanmaak van puistjes bestaan wisselende verhalen. De één zegt dat vettig eten wel degelijk puistjes kunnen veroorzaken, terwijl de ander zegt dat dit totaal geen invloed heeft. Als je dit bij jezelf wilt uitsluiten, dan kun je een periode een voedingsdagboek bijhouden. Dan kun je kijken of er een verband bestaat tussen jouw voedingspatroon en je puistjes.

Wat kan je doen tegen puistjes?

Reinig elke ochtend en avond je gezicht. Daarnaast kun je je gezicht insmeren met een hydraterende crème of crème die puistjes moet tegengaan. Je kunt er ook voor kiezen om je puistjes aan te stippen met tandpasta of sterke pure alcohol. Hierdoor droog je je puistjes uit. Vrouwen kunnen als zij de pil gebruiken, kiezen voor een speciale variant die de aanmaak van puistjes vermindert. Dit doet de Diane 35 door mannelijke hormonen af te remmen en de vrouwelijke hormonen te stimuleren. In de zomer kun je je lichaam blootstellen aan zonlicht, hierdoor verdwijnen puistjes bij veel mensen als sneeuw voor de zon. Op basis van dit principe is ook speciale lichttherapie ontwikkeld. Met een speciaal blauw licht worden de bacteriën die puistjes veroorzaken gedood. Vroeger kon je die alleen bij de dermatoloog volgen, maar tegenwoordig kun je de behandeling ook dagelijks thuis uitvoeren. Het is ook mogelijk puistjes te onderdrukken met een antibioticakuur. Dit wordt echter niet aangeraden omdat je lichaam op den duur resistent wordt voor het geneesmiddel.

Lekker verder lezen