Wat te doen tegen acne?

Home » dossier » puisten » Wat te doen tegen acne?

Bijna iedereen krijgt er tijdens zijn of haar leven wel mee te maken; puistjes, pukkels, mee-eters en soms zelfs acne. Je hoeft echter niet te wachten tot deze huidaandoening vanzelf verdwijnt. Er is genoeg te doen tegen acne. Wij zetten een aantal tips op een rij waarmee je pukkels verminderen of zelfs als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Alcohol tegen acne 

Alcohol drinken helpt niet tegen puistjes, maar als je je pukkels wilt uitdrogen dan is alcohol wel het perfecte middel. Bij de apotheek kun je flesjes met alcohol kopen met een alcoholpercentage van ongeveer zeventig procent. Als je je puistjes een aantal keer aanstipt met wat alcohol (gebruik hier bijvoorbeeld een wattenstaafje voor), zullen zij na een paar dagen verdwijnen. Door de alcohol drogen ze uit. Doop geen gebruikt wattenstaafje in je flesje alcohol en smeer ook niet je hele gezicht in met het goedje.

Rozenwater; een natuurlijk middel tegen acne

Een minder bekend middel tegen acne is rozenwater. In veel Arabische landen wordt dit extract van de roos al gebruikt vanwege haar zuiverende eigenschappen; rozenwater doodt bacteriën. Nadat je je huid hebt schoongemaakt met een reinigingsproduct, kun je een beetje rozenwater op je gezicht aanbrengen. Sommige mensen hebben in het begin meer last van onzuiverheden dan voorheen. Dit kan kloppen en is het geval bij meer nieuwe verzorgingsproducten. Je huid moet even wennen aan het nieuwe product. Het duidt er onder andere op dat je lichaam bezig is de afvalstoffen af te voeren. Let bij de aanschaf van rozenwater op of je puur rozenwater koopt. Sommige producenten vermengen hun rozenwater met andere vloeistoffen, dit kan nadelige effecten hebben op je huid. Zo wordt rozenwater weleens gemengd met alcohol waardoor je huid uitdroogt.

Gebruik niet veel make-up om acne te verbergen 

Tegen acneAls je ’s ochtends in de spiegel een puistje ontdekt, dan heb je soms de neiging deze te verbergen met make-up. Dit is echter niet altijd een goed idee. Puistjes ontstaan doordat je poriën verstopt zijn. Als je je huid bedekt onder een laag make-up creëer je dit effect dus zelf nogmaals. Kortom: je maakt het alleen maar erger. Als je opeens een uitbraak hebt vlak voor een belangrijke afspraak, dan kan je ervoor kiezen om een dunne laag foundation op te smeren. Gebruik daarvoor een foundation die ademt en haal je make-up thuis meteen af. Daardoor voorkom je zoveel mogelijk dat je poriën verstopt raken.

Minder puistjes door (zon)licht

Veel mensen zullen merken dat zij na een aantal dagen zomerzon minder last hebben van puistjes of zelfs helemaal vrij zijn van pukkels. Aangezien wij echter niet het hele jaar kunnen genieten van het zonnetje, bestaat er de mogelijkheid bij de dermatoloog lichttherapie te krijgen. Bij deze behandeling wordt de huid bestraalt met een blauw licht. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je minder puistjes hebt of ze helemaal verdwijnen. Net zoals in de zomerzon. Als de therapie elke dag gevolgd wordt kan dit nieuwe acne uitbraken zelfs voorkomen. Aangezien het niet ideaal is om elke dag naar het ziekenhuis of de dermatoloog te gaan, zijn er ook mogelijkheden om thuis lichttherapie tegen acné te volgen. Voor nog geen honderd euro kun je thuis elke dag een behandeling volgen. 

Hydrateer je huid en verminder acne

Het voelt soms raar om een vettige gezichtscrème op te smeren als je huid al vet aanvoelt, maar toch is het belangrijk je huid goed te hydrateren. Zowel mannen als vrouwen moeten na het reinigen van hun huid een gezichtscrème aanbrengen. Door de crème blijft je huid soepel en mooi. Daarbij zal je acne verminderen als je je huid goed verzorgt.

Lekker verder lezen