Gonorroe symptomen

Home » dossier » soa » Gonorroe symptomen

Veel mensen denken bij gonorroe aan de alom bekende druiper, maar gonorroe is veel meer dan dat. Het is niet alleen een geslachtsziekte die de penis van de man kan treffen, maar ook bij de vrouw voor vervelende klachten kan zorgen. In dit artikel lees je meer over gonorroe symptomen en de behandeling van de geslachtsziekte.

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die je niet alleen kan oplopen tijdens de seks, maar ook tijdens de orale bevrediging van je partner. De gonokokken bacterie – die gonorroe veroorzaakt – wordt namelijk overgedragen via de slijmvliezen. Deze bevinden zich niet alleen in de vagina of bij de penis, maar ook in de anus, keel en ogen.Een andere manier waarop de geslachtsziekte wordt overgedragen is tijdens de geboorte. Op dat moment kan een vrouw haar kind besmetten met gonorroe. In het baringskanaal kunnen de ogen van de baby in aanraking komen met de gonokokken bacterie.

gonorroeVrouwen hebben een grotere kans ¬†om besmet te raken met deze gonokokken bacterie dan mannen. Waar mannen maar twintig procent kans hebben om gonorroe op te lopen, is dat bij vrouwen vijftig procent. Opvallend is echter wel dat de ziekte zich juist bij mannen duidelijker openbaart dan bij vrouwen. Gonorroe wordt dan ook veelal geassocieerd met ‘de druiper’; √©√©n van de klachten die mannen kunnen ervaren. Dit terwijl de geslachtsziekte als hij niet wordt behandeld zowel bij mannen als bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid. Dit komt doordat de gonokokken bacterie anders zorgt voor ontstekingen in de buikholte, prostaat, bijbal en/of eileiders.

Gonorroe symptomen bij mannen

Als een man gonorroe heeft opgelopen dan ervaart hij vaak al enkele dagen na de besmetting klachten. Een veelvoorkomend symptoom van gonorroe is de druiper; een witte of groene pusachtige afscheiding uit de plasbuis. Een klein deel van de mannen heeft tevens last van¬†ge√Įrriteerde testikels. Dit in combinatie met een branderig gevoel bij het plassen.

Gonorroe symptomen bij de vrouw

De gonorroe symptomen zijn bij de vrouw veel milder dan bij de man. Veertig procent van de vrouwen krijgt zelfs geen klachten in de eerste week na de besmetting. Het meest voorkomende symptoom bij vrouwen is een branderig gevoel bij het plassen. Daarnaast komt een overmatige en tevens onaangenaam ruikende afscheiding ook veel voor bij besmette vrouwen.

Gonorroe symptomen bij man en vrouw

Gonorroe symptomen die zowel man als vrouw kunnen ervaren zijn: anale pijn, jeuk in en rondom de intieme zone en een slijmerige afscheiding. Als je de besmetting anaal hebt opgelopen kun je ook pijn hebben tijdens het poepen. Bij een orale besmetting kan een zere keel voorkomen. Een gonorroe besmetting bij de ogen veroorzaakt een zwelling en pusachtige afscheiding bij de ogen.

Besmet met gonorroe. Wat nu?

Vermoed je naar aanleiding van bovenstaande symptomen dat je gonorroe hebt? Dan is het raadzaam dit te onderzoeken met behulp van een test. Dat kan bij de huisarts, maar een dergelijke test kun je ook thuis doen. Dit is met name prettig als je het als een drempel ervaart om je seksuele leven met een ander te bespreken. Aangezien gonorroe vaak in combinatie met chlamydia en trichomonas voorkomt is het raadzaam je ook te controleren op deze geslachtsziekten. Dit kan bijvoorbeeld met de Chlamydia lab-zelftest van soapoli-online. Bij deze SOA-test maak je als vrouw zelf een uitstrijkje of vang je als man wat urine op in een potje. Dit stuur je naar een laboratorium waar het gecontroleerd wordt op gonorroe, chlamydia en trichomonas. Na enkele dagen kun je online de uitslag van dat onderzoek bekijken aan de hand van een unieke code. Daardoor is de test ook nog eens anoniem.

Als uit de test blijkt dat je inderdaad één van de drie seksueel overdraagbare aandoeningen hebt, is het belangrijk alsnog contact op te nemen met een dokter. Deze kan dan medicijnen voorschrijven. Als je te lang rondloopt met onbehandelde gonorroe kan dit namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. Tevens is het belangrijk om al je seksuele partners op de hoogte te brengen, zodat zij zich ook kunnen controleren op de geslachtsziekte.

[bol_product_links block_id=”bol_54b8fa7cc4027_selected-products” products=”9200000010134931,9200000010134933″ name=”thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lekker verder lezen