Puisten behandeling; alle opties voor jou op een rij!

Home » dossier » puisten » Puisten behandeling; alle opties voor jou op een rij!

Door hormonen, allergieën, stress of een natuurlijke aanleg hebben sommige mensen meer last van puisten dan anderen. Het hebben van puistjes kan heel vervelend zijn. Veel mensen schamen zich voor de rode pukkels in het gezicht of andere delen van het lichaam. Gelukkig zijn er een aantal puisten behandelingen. We zetten ze voor je op een rij. 

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/test-en-checklist/test-puistjes-de-baas-wat-werkt-voor-jou/” target=”_blank” icon=”fa-check-square” dropshadow=”yes” extraclass=””]Afrekenen met je puistjes? Doe de test![/sf_button]

Puisten behandeling; uitdrogen pukkels

Een manier om van je puisten af te komen is door ze uit te drogen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Een veelvoorkomende manier is bijvoorbeeld door tandpasta op je pukkels te smeren. Sommige mensen wachten tot de tandpasta droog is en verwijderen deze dan, anderen voeren dit ritueel vlak voor het slapen gaan uit en laten het goedje de hele nacht zitten. Een ander middel om je puistjes uit te drogen is alcohol. Bij de apotheek kun je alcohol met een alcoholpercentage van zeventig procent kopen. Als je hiermee je puisten aanstipt zullen zij uitdrogen en na een paar dagen verdwijnen. Bij de apotheek kun je ook waterstofperoxide krijgen. Dan bedoelen we niet de variant waarmee je je haar bleekt, maar eentje waarmee je wondjes kunt ontsmetten. Ook dit goedje kun je op een schoon wattenschijfje of –staafje sprenkelen en daarmee vervolgens je pukkels aanstippen. Net zoals de tandpasta en alcohol kun je het middeltje nadat het is opgedroogd afspoelen, maar je kunt het ook een nacht laten intrekken. Belangrijk is dat je niet je hele gezicht insmeert met de alcohol, tandpasta of waterstofperoxide, want dan droog je ook de zones uit waar dit niet nodig is. Daarbij zal een huid die uitdroogt ter compensatie meer talg produceren waardoor er ook meer puistjes ontstaan.

Puisten behandeling

Benzoylperoxide tegen puisten

Bij je apotheek kun je ook – zonder recept – benzoylperoxide kopen. Dit is een gel die de bovenste huidlaag losweekt en de overmatige groei van huidcellen tegengaat. Daarnaast doodt het de acnebacterie. Nadat je twee tot drie weken dagelijks de gel hebt gebruikt kun je de eerste resultaten verwachten. Echter kun je pas na drie maanden echt goed zien of de gel effect heeft gehad. Het nadeel van benzoylperoxidegel is dat de gel een blekende werking heeft op je haar, sieraden, kleding en beddengoed. Dit betekent dat de gel voor lelijke vlekken op bijvoorbeeld je t-shirt kan zorgen als hij daar op terecht komt, bijvoorbeeld nadat je hebt gezweet. Geadviseerd wordt dan ook om de gel ’s avonds voor het slapen gaan te gebruiken, maar ook dan moet je rekening houden met de blekende werking op bijvoorbeeld je beddengoed. Een andere reden om het middel ’s avonds te gebruiken is dat de gel ervoor kan zorgen dat je huid gevoeliger is voor uv-licht (zonlicht, de zonnebank en/of een uv-lamp). Als je benzoylperoxide op je gezicht hebt gesmeerd en vervolgens de zon ingaat kun je huiduitslag krijgen, maar ook ernstige verbrandingen of andere verkleuringen van de huid.

Droog niet alleen uit, hydrateer ook

Als je last hebt van puisten dan is je eerste reactie vaak om ze uit te drogen. Probeer je huid ook te hydrateren. Ook al voelt je huid dus vettig aan. Door een hydraterende crème aan te brengen blijft je huid soepel en mooi. Daarbij kun je ook puistjes krijgen als je huid te droog is. Je moet dus een mooie balans zien te vinden. Het aanbrengen van een hydraterende crème is overigens niet alleen voor vrouwen van belang, maar ook voor mannen.

puisten behandeling puisten behandeling puisten behandeling

Biodermal dag & nachtcrème               Kneipp gezichtscrème                     Garnier hydraterende crème

Puisten behandelen met lichttherapie

Puisten kunnen ook met lichttherapie behandeld worden. Zuiver blauw licht blijkt niet alleen goed te werken om puisten te verminderen, maar kan zelfs voorkomen dat puisten ontstaan. Het blauwe licht doodt de bacteriën die puisten veroorzaken. Het behandelen van puisten met lichttherapie wordt al jaren gedaan door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Voor een goed resultaat moet de behandeling echter dagelijks herhaald worden. Voor veel mensen in het echter niet te doen om dagelijks langs hun dermatoloog te gaan. Daarom zijn er nu ook compacte lichttherapie apparaten waarmee je elke dag thuis de behandeling kan uitvoeren. Dat is niet alleen een handige en effectieve manier van behandelen, maar vaak ook nog eens goedkoper dan een acne behandeling bij een specialist. Een dergelijk apparaat koop je namelijk al voor honderd euro.

Roaccutane; laatste redmiddel in puisten behandeling

Als je last hebt van een ernstige vorm van acne, dan kan je huisarts besluiten Roaccutane voor te schrijven. Dit medicijn vermindert de talgproductie van je huid en remt de ontstekingen die worden veroorzaakt door de acne bacterie af. Een kuur van vier tot zes maanden is over het algemeen voldoende om effect te zien. Je huisarts zal dit middel echter alleen voorschrijven als alle eerdere behandelmethodes geen resultaat hebben laten zien. Dit is mede omdat het een vrij heftig medicijn is. Dat blijkt onder andere uit het feit dat het bijvoorbeeld de kans op een miskraam kan vergroten en ook bijwerkingen kan hebben voor het ongeboren kind.

Lekker verder lezen