Puistjes op de rug; wat doe je er aan?

Home » dossier » puisten » Puistjes op de rug; wat doe je er aan?

Puistjes rug

Meestal komen puistjes in het gezicht voor, maar ook op andere plekken van het lichaam kun je puistjes krijgen. Bijvoorbeeld in je hals, op je armen en rug. Datis minstens net zo vervelend omdat die plekken
ook regelmatig zichtbaar zijn. Welke oorzaken liggen aan de basis van puistjes op de rug? En niet geheel onbelangrijk: wat kun je er aan doen?

Als je moest kiezen dan heb je waarschijnlijk lieverpuistjes op de rug dan in je gezicht. Op je rug zijn puistjes tenslotte verstopt onder je kleding, terwijl ze in je gezicht voor jouw gevoel erg opvallen. Puistjes op je rug zijn echter moeilijker te bestrijden dan puistjes in je gezicht. Dit komt doordat de puistjes op je rug sneller ontsteken dan in je gezicht. Puistjes op je rug worden namelijk het merendeel van de tijd bedekt door kleding. Door de wrijving tussen je huid en kleding raken de puistjes op je rug ontstoken. Het gevolg hiervan is dat de puistjes op je rug maar moeilijk weggaan en zich ook makkelijk uitbreiden.

Puistjes op rug moeilijker dan pukkels in gezicht

Een andere reden waarom puistjes op je rug moeilijker te bestrijden zijn dan pukkels in het gezicht, is omdat je moeilijker bij je rug kan. Je gezicht kun je goed schoonhouden, maar je rug is toch echt een ander verhaal. Waar veel mensen ’s ochtends en ’s avonds hun gezicht reinigen, zal niemand net zoveel aandacht besteden aan zijn rug. Puistjes op de rug zijn ook hardnekkig doordat de huid op de rug dikker is dan in het gezicht. Hierdoor bevat de huid meer talgklieren, wat betekent dat er meer plekken zijn waar pukkels kunnen ontstaan.

 Wat kun je doen tegen puistjes op je rug?

  • Zorg voor een goede hygi√ęne: douche altijd na het sporten of als je zweet. Probeer echter niet angstvallig te voorkomen dat je zweet. Zweet voert namelijk juist de gifstoffen uit je lichaam af.
  • Was je rug goed met een milde douchegel tijdens het douchen. Gebruik daarnaast ongeveer √©√©n keer in de week een scrub om je dode huidcellen te verwijderen. Als je het lastig vindt om je eigen rug te wassen of scrubben, dan zijn hiervoor speciale borstels te koop die deze handeling makkelijker maken. Scrub je huid niet te hardhandig. Hierdoor kunnen je puistjes kapot gaan en uiterlijke littekens worden.
  • Zorg dat je je lichaam goed met water afspoelt aan het einde van je douchebeurt. Anders kan het zijn dat er resten van je shampoo achterblijven op je rug en zo je pori√ęn verstoppen.
  • Hoewel je je puistjes misschien het liefste wil verstoppen, is het juist verstandig je puistjes zoveel mogelijk zonlicht te gunnen. Net zoals pukkels in je gezicht verdwijnen puistjes namelijk als sneeuw voor de zon als zij aan zonlicht worden blootgesteld. Probeer dus in de zomer te zonnen zonder shirt, of kijk eens of een¬†anti-acne lamp¬†misschien wat voor jou is. Meer daarover lees je in het artikel over lichttherapie bij acne.
  • Probeer te voorkomen dat er wrijving ontstaat tussen je huid en een ander product. Draag daarom geen strakke of synthetische kleding, maar voorkom ook zware rugtassen en dep jezelf droog na het douchen.
  • Gebruik regelmatig een schone handdoek en draag ook schone kleding. Hierdoor voorkom je dat je rug een broeiplaats voor puistjes wordt.

 

Lekker verder lezen