Hoewel Trichomonas een veelvoorkomende geslachtsziekte is, is hij maar onder een kleine groep mensen bekend. De SOA die veel voorkomt in combinatie met geslachtsziekten zoals chlamydia en gonorroe kan echter wel voor vervelende klachten zorgen. In dit artikel lees je meer over Trichomonas, wat de symptomen van de geslachtsziekte zijn en hoe je hem behandelt.
Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veel voorkomt in Nederland. Naar schatting raken ongeveer tweeduizend mensen per jaar besmet met de SOA. De geslachtsziekte wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd de Trichomonas Vaginalis. Je kunt de SOA oplopen door onbeschermde geslachtsgemeenschap te hebben, maar ook door je af te drogen met een handdoek die kort daarvoor is gebruikt door iemand met Trichomonas.
Symptomen Trichomonas
Bij vrouwen kan de ziekte zich enkele uren na de besmetting al openbaren, maar dit kan ook een paar maanden tot een jaar duren. Vaak verschijnt er bij vrouwen een wit schuimige en slecht ruikende vaginale afscheiding. Deze kan echter ook geelgroen van kleur zijn. Andere symptomen zijn pijn bij het urineren en pijn in de onderbuik. Ook is het mogelijk dat de schaamlippen zijn ontstoken of de huid daarrond is geïrriteerd. Als de ontsteking die de Trichomonas-bacterie veroorzaakt niet behandeld wordt kan dit overslaan op de eierstokken en uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid. Dit is het geval bij meerdere geslachtsziekten waarbij er sprake is van een vaginale infectie/ontsteking.
Mannen merken meestal niets – of heel weinig – van Trichomonas. In sommige gevallen doet het urineren en de penis pijn en is er afscheiding uit de urinebuis. Net zoals vrouwen kunnen ook mannen last hebben van een vieze vervelend ruikende afscheiding. Tevens kan de ontsteking overslaan op de prostaat en bijballen en daarmee leiden tot onvruchtbaarheid.
Mogelijke gevolgen van Trichomonas
Het komt zelden voor dat Trichomonas leidt tot ernstige complicaties. Alleen als de geslachtsziekte een ontsteking veroorzaakt die niet behandeld wordt kan dit leiden tot onvruchtbaarheid. Er zijn echter wel aanwijzingen dat de SOA de overdracht op hiv verhoogt en dat de parasiet kan zorgen voor problemen tijdens de zwangerschap.
Wat kan je doen bij Trichomonas-besmetting?
Wanneer je denkt besmet te zijn met Trichomonas, kun je naar de huisarts gaan voor een onderzoek. Als je het echter prettiger vindt om niet meteen bij de huisarts aan te kloppen, dan kun je thuis ook een zelftest uitvoeren. Een voorbeeld daarvan is de soapoli-online SOA test. Dit onderzoek controleert meteen ook op de aanwezigheid van Chlamydia, Gonorroe, Syfilis en HIV. Bij deze test stuur je je ’testmateriaal’ op naar het laboratorium waar het gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van geslachtsziekten. Binnen enkele dagen kun je online via een unieke code de uitslag inzien. Daardoor is de test tevens anoniem.
Behandeling Trichomonas
De Trichomonas-aandoening wordt met antibiotica bestreden. Een kuur van enkele dagen volstaat om de SOA te overwinnen. Een antibioticum als Metronidazol kan de aandoening genezen. Let op: aangezien Trichomonas heel besmettelijk is, moet je partner ook behandeld worden. Zo verhelp je een boomerang-effect waarbij de parasiet terug bij jou komt. Alle seksuele partners van de voorbije vier weken moeten ingelicht worden en vervolgens een test ondergaan.
[bol_product_links block_id=”bol_54b8f0a90a761_selected-products” products=”9200000036506151,9200000010134931″ name=”thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]