Een ei allergie (kippeneiallergie) is een voedselallergie. Ben je allergisch voor eieren, dan ben je eigenlijk allergisch voor het kippenei-eiwit. Als heftige reactie op deze eiwitten maakt je lichaam antistoffen aan. Het zijn dus niet de eiwitten van het kippenei die klachten veroorzaken, maar de antistoffen.
Wat is de oorzaak van een ei-allergie?
Ei-allergie komt vooral veel bij baby’s voor, net als koemelkallergie. Dat komt omdat het maag-darmstelsel van zuigelingen nog niet helemaal volgroeid is. Dat maakt het moeilijk om eiwitten uit het ei goed af te breken. Zo komen niet volledig verteerde eiwitten in het bloed terecht. Het lichaam maakt dan de antistoffen aan om deze eiwitten aan te vallen. Eiwitten zitten overigens niet alleen in het eiwit van het ei, maar ook in de dooier, het gele gedeelte van het ei.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/allergie-check-eieren” target=”_blank” icon=”ss-cucumber” dropshadow=”no” extraclass=””]Zelf test ei-allergie[/sf_button]
Wat zijn de symptomen van ei-allergie?
Allergische reacties op kippenei-eiwit gaan vaak gepaard met onduidelijke symptomen. Soms merk je zelfs helemaal niets. De meest voorkomende klachten bij ei-allergie zijn:
- Maag- en darmklachten (buikpijn, darmkrampen, verstopping, diarree, braken)
- Huidproblemen (huiduitslag, jeuk, eczeem)
- Luchtwegproblemen (piepende ademhaling, kortademigheid)
Wat te doen bij ei-allergie?
Een ei allergie gaat vaak vanzelf over, maar je kunt eenvoudig zelf een test doen met de betrouwbare zelftest voor ei allergie. Kinderen groeien er vaak vanaf hun 2e jaar overheen. Probeer in de tussentijd kippenei te vermijden. Niet alleen de eieren zelf, maar ook bestanddelen van eieren in andere voeding. Als een zuigeling borstvoeding krijgt, wordt de moeder vaak aangeraden kippenei-eiwit te vermijden. Het is altijd verstandig om een huisarts te raadplegen als je een ei allergie vermoedt.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?