Allergische reactie; wat is een allergie?

[wpseo_breadcrumb]

HooikoortsBij een allergie reageert uw lichaam heftig op een lichaamsvreemde stof; allergeen. Om deze lichaamsvreemde stoffen weer uit uw lichaam te krijgen worden er antistoffen aangemaakt. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Ze kunnen op uw lichaam binnen komen via de huid, maar u kunt ze ook binnen krijgen met uw voedsel of door ze in te ademen.

Welke allergie├źn bestaan er?

Er zijn verschillende soorten allergie├źn, waarvan de belangrijkste hier worden behandeld: voedselallergie├źn, inhalatie-allergie├źn, contactallergie├źn en overige allergie├źn.

Voedselallergie
Uw lichaam reageert heftig op allergenen die u via uw voeding binnenkrijgt. Vaak krijgt u buikpijn. Soms moet u overgeven en soms krijgt u eczeem. De meest voorkomende voedselallergie├źn zijn┬ákoemelkallergie┬áen┬áei-allergie.

Inhalatie-allergie├źn
U kunt last krijgen van een luchtwegallergie wanneer u allergenen inademt. U kunt dan gaan niezen, het benauwd krijgen of last hebben van een loopneus. Bekende allergie├źn zijn hooikoorts,┬ákattenallergie┬áen┬áhuisstofmijtallergie.

Contactallergie├źn
Wanneer u last krijgt van huiduitslag en jeuk als u een bepaalde stof heeft aangeraakt heeft uw waarschijnlijk last van een contactallergie. Vaak gaat het dan om metalen (nikkelallergie) of conserveringsmiddelen in handcr├Ęmes en cosmetica.

Overige allergie├źn
Dan is er nog een laatste categorie van allergie├źn. Hierbij kunt u denken aan allergische reacties op insectenbeten of medicijnen.

 

AllergiecheckWelke klachten ontstaan er bij een allergie?

Allergie├źn kunnen verschillende klachten veroorzaken. Dit is ook vaak afhankelijk van het type allergie. Over het algemeen kan er gezegd worden dat er klachten ontstaan op de plek waar het allergeen het lichaam is binnengedrongen. Bij voedselallergie├źn hebben mensen vaak buikpijn en bij inhalatie-allergie├źn hebben mensen vaak last van hun keel, neus en ogen (niezen, benauwdheid, loopneus, traanogen). Dit kan daarbij ook nog andere klachten oproepen, zoals huiduitslag en jeuk.

Hoe weet ik of ik allergisch ben?

Vaak is er een patroon te herkennen als u allergische klachten heeft. Bent u in aanraking gekomen met een stof? Komen deze klachten altijd in het voorjaar? Heeft u buikpijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Met een betrouwbare en simpele allergietest weet u snel of u last heeft van een allergie of niet. Er zijn veel specifieke allergietesten op de markt, maar ook gecombineerde testen. Deze zijn eenvoudig in gebruik en u kunt ze zelf uitvoeren. Dat scheelt u een doktersbezoek.

Meest recente berichten