Hooikoortsklachten: histamine is de boosdoener

Home » dossier » allergie » Hooikoortsklachten: histamine is de boosdoener

Hooikoorts is een inhalatie-allergie die voornamelijk voorkomt tussen januari en september. Als je hooikoorts hebt, reageert je lichaam heel heftig op pollen. Dit zijn stuifmeeldeeltjes van bloemen, bomen en grassen. Pollen zijn zo klein, dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Als je deze pollen inademt, maakt jouw lichaam antistoffen aan. Door deze antistoffen komt bijvoorbeeld histamine vrij. Histamine veroorzaakt de hooikoortsklachten.

Wat zijn typische hooikoortsklachten?

Als je hooikoorts hebt, is de kans groot dat je regelmatig moet niezen. Ook kun je last hebben van een verstopte neus of juist een loopneus. Traanogen, jeukende ogen, neus of keel en vermoeidheid horen er ook vaak bij.  Als je deze klachten hebt en als deze klachten ook vaak in het hooikoortsseizoen (januari tot en met september) voorkomen, kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Je kunt dit tegenwoordig heel eenvoudig testen met een pollentest. Je hoeft er dus niet speciaal voor naar de dokter.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/allergie-check-pollen” target=”_blank” icon=”fa-check-circle” dropshadow=”no” extraclass=””]Pollentest[/sf_button]

 Wat kan ik doen bij hooikoorts?

Als je hooikoorts hebt, kun je het beste proberen om zo min mogelijk in aanraking met pollen te komen. Hou ramen gesloten in het pollenseizoen. Blijf dan ook uit de buurt van grasvelden, bosrijke gebieden en tuincentra. Ga ook zelf geen gras maaien.

Behandeling hooikoortsklachten

Verder zijn er wel bepaalde behandelingen tegen hooikoorts. Zo bestaan er tabletten, oogdruppels of neusspray tegen hooikoortsklachten. Ook kun je een onverwacht middel tegen hooikoorts testen. Een anti-hooikoortslamp met rode licht maakt je neusslijmvlies minder vatbaar voor pollen. Immunotherapie is een andere optie. Hierbij laat je jouw lichaam langzaamaan wennen aan allergenen, zodat het niet zo heftig meer reageert.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/middel-tegen-hooikoorts-onverwacht-en-effectief/” target=”_self” icon=”fa-lightbulb-o” dropshadow=”no” extraclass=””]Anti-hooikoorts lamp[/sf_button]

Lekker verder lezen