De laatste jaren is de avocado steeds populairder geworden. Vooral mensen die op hun gezondheid letten, eten hem vaak doordat er veel goede vetten, vezels en vitamines inzitten. Ook in de supermarkt is deze vrucht niet meer weg te slaan. Maar op welke manieren kun je hem opeten? Je kunt hem besprenkelen met zout en peper en dan opeten, maar je moet dan wel echt van de pure smaak van de vrucht houden. Er bestaan veel meer heerlijke manieren om hem op te eten. In dit artikel vind je ze allemaal!
De avocado
De avocado wordt niet voor niets steeds vaker gegeten als gezond tussendoortje. Veel fruitsoorten bevatten een hoog koolhydraatgehalte, maar de avocado bevat daarentegen juist veel gezonde vetten, vitaminen en andere voedingsstoffen. Hierdoor geeft het eten van deze vrucht vele voordelen: het verlaagt het cholesterolgehalte, het heeft een beschermend effect voor je ogen en het is goed voor een egale huid zonder puistjes. Avocado is dus niet alleen erg lekker; het is ook nog eens erg goed voor je!
Bij een avocado is het wel lastig om vast te stellen of hij rijp genoeg is. Wanneer hij nog niet rijp is, is hij nog niet lekker om te eten. En wanneer hij té rijp is, is hij ook niet lekker. Een tip om de rijpheid te checken is om het stukje waar de steel zat te verwijderen. Wanneer je een groene kleur ziet, is de avocado nog niet rijp genoeg. Wanneer je een donkerbruine kleur ziet, is de avocado té rijp. Een gelige kleur is perfect, dan smaakt hij helemaal goed.
In de salade
Een prima manier om een avocado te eten, is om hem in een salade te stoppen. Door zijn redelijk neutrale smaak kun je hem in veel verschillende salade’s doen. In de zomer kun je de avocado bijvoorbeeld op een frisse manier combineren met aardbeien, appel en veldsla. Wanneer het wat kouder is buiten, kun je een salade maken met knapperige bacon, geitenkaas en rucola. Je kunt de avocado ook goed combineren met alleen tomaat en ei.
Op een cracker
Avocado is lekker op brood, maar daarnaast is het ook erg lekker om als tussendoortje op een cracker te eten. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld zalm en ei, of wat dacht je van kipfilet en rucola? Vergeet de zout en peper niet om wat extra smaak toe te voegen.
In een smoothie
Deze combinatie zou je niet zo snel verwachten, maar het kan hartstikke lekker zijn. Avocado kun je namelijk ook verwerken in een lekkere smoothie! Wanneer je de avocado in kleine stukjes snijdt, past het prima in de blender. Een heerlijke combinatie voor een smoothie is avocado met banaan, sinaasappel en yoghurt. De avocado geeft een lekkere, volle smaak aan de smoothie. Schrik niet, want de smoothie wordt wel groen van kleur!
Guacamole
Avocado kun je ook verwerken in een lekkere dipsaus. Guacamole kun je namelijk ook zelf maken! Het enige wat je nodig hebt, is het sap van een limoen, een halve ui, 1 teentje knoflook, een paar blaadjes koriander en wat zout en peper. Schil en ontpit de avocado en prak dit met alle ingrediënten samen met een hakmolen. Voor de smaak kun je er eventueel nog wat zure room bij doen. Het is heerlijk om de guacamole te serveren bij nacho’s of wraps.
En zo zijn er nog veel meer andere manieren om avocado te eten. Wat dacht je van een hamburger met avocado? Of een gevulde avocado met zalm? Wie weet verzin je zelf ook nog een leuke combinatie.
Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van vers & verrassend nieuws over gezondheid.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?