Beginnen met hardlopen

Home » dossier » hardlopen » Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopenDat bewegen gezond voor ons is, dat weten we intussen wel. Het is goed voor de bloedsomloop, voor de spieren, en het help hart- en vaatziekten voorkomen. Om lekker te kunnen bewegen hoef je niet naar de sportschool of lid te worden van een sportvereniging. Je kunt meteen buiten beginnen met hardlopen. Een aantal zaken zijn echter wel handig om te weten als je voor het eerst begint met hardlopen.

Luister naar je lichaam

De belangrijkste tip voor mensen die gaan beginnen met hardlopen is misschien nog wel: bouw het rustig op. Veel mensen leggen de lat van meet af aan te hoog en stellen onbewust veel te hoge eisen aan zichzelf. Waarom zou je dat doen? Je hoeft aan niemand wat te bewijzen. Luister gewoon naar wat je lichaam je vertelt. Dat is vaak je beste raadgever. Je moet natuurlijk ook weer niet bij ieder pijntje gelijk het dichtst bijzijnde bankje opzoeken, want dan is het snel gedaan met de motivatie. Ontdek gewoon voor jezelf waar je grenzen liggen en probeer deze iedere keer iets te verleggen. Daarmee bouw je op een rustige manier je conditie op.

HartslagmeterLopen met een hartslagmeter

Je hartslag verraadt veel over hoe gezond je hart is. Omdat er een direct verband bestaat tussen de hartslag en de intensiteit van je oefening kun je ook zeggen dat de hartslag een goede maatstaaf is voor de intensiteit van de oefening die je doet. Vaak zijn trainingstabellen of oefeningen gekoppeld aan een bepaalde optimale hartslag. Als controlemiddel om te weten of je goed bezig bent kan je gebruikmaken van een hartslagmeter. Hiermee kun je je oefening zo optimaal mogelijk uitvoeren.

Gebruik de juiste schoenen

Wanneer je wil gaan beginnen met hardlopen doe je er goed aan om te investeren in een goede hardloopschoen. Deze schoenen zijn voorzien van een dikke rubber zool, waardoor de schokken die zich voordoen tijdens het lopen goed opgevangen worden. Dit ontlast de gewrichten, waaronder de knieën. Je gaat hardlopen voor je plezier en dan wil je niet gelijk allerlei blessures oplopen. Een goede run schoen hoeft niet gelijk superduur te zijn, zolang het maar een schoen is die geschikt is voor hardlopen.

Motivatie: maak een schemaatje

Als je gaat beginnen met hardlopen kan het handig zijn om een schemaatje te maken. Houd voor jezelf bij hoe lang je gelopen hebt en wat de afgelegde afstand ongeveer is. De volgende keer dat je gaat lopen kun je elke keer proberen om wat langer te lopen. Belangrijk is dat je eerst probeert om het lopen vol te houden en jezelf nog geen doelstellingen qua afstand op te leggen. Je kunt natuurlijk wel proberen om een bepaalde afstand (bijvoorbeeld een rondje) iets sneller af te leggen. Een eenvoudige stopwatch kan hierbij handig zijn om de tijd bij te houden. Als je begint met voor jezelf goed behaalbare doelen is de kans dat je het hardlopen leuk blijft vinden vele male groter. De rest volgt dan vanzelf!

 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten