Als je last hebt van incontinentie, is het verstandig om er met je huisarts over te praten. Er zijn namelijk verschillende soorten behandelingen voor incontinentie. De gekozen behandeling is afhankelijk van het type incontinentie. In dit artikel bespreken we enkele behandelingen.
Bekkenbodemtherapie
Bij aandrangincontinentie en stress-incontinentie kan het helpen om de bekkenbodemspieren te training. Een bekkentherapeut zal je begeleiden in bekkenbodemtherapie. In deze therapie leer je je bekkenbodemspieren goed aan te spannen en te ontspannen. Als je je spieren goed aan kunt spannen, kun je urineverlies tegengaan.
Elektrostimulatie
Bij aandrangincontinentie doordat je bekkenbodemspieren niet meer goed werken kan elektrostimulatie een uitkomst bieden. Bij elektrostimulatie worden de zenuwen van je bekkenbodemspieren met kleine prikkels gestimuleerd. Deze prikkels worden afgegeven door een vaginale sonde. De spieren gaan zich aanspannen door de prikkels, waardoor je geen urine meer verliest. Gaandeweg leer je zelf je spieren aan te spannen tegen urineverlies. Ook je overactieve blaas kan weer beter gaan functioneren door elektrostimulatie.
Cognitieve blaastraining
Bij aandrangincontinentie kan een cognitieve blaastraining een oplossing zijn. Deze training is bedoeld om het gedrag omtrent het plassen te veranderen. Zo kan de blaasfunctie beter onder controle gehouden worden. Deze training kan door incontinentieverpleegkundigen en bekkenfysiotherapeuten worden gegeven. Vaak wordt dit gedaan in combinatie met bekkenbodemtherapie of medicijnen.
Medicijnen
In sommige gevallen van incontinent kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Het gaat dan om spasmolytica. Deze medicijnen zijn spierontspanners. Medicijnen worden vaak pas laat in de behandeling van incontinentie voorgeschreven.
Molton bij incontinentie
Welke vorm van incontinentie je ook hebt, incontinentie is erg vervelend. Nachtelijk urineverlies kan zelfs je slaap verstoren. Een matrasbeschermer kan een oplossing zijn. Het nadeel van de meeste matrasbeschermers is dat deze niet alleen vocht tegen houden, maar ook circulerende lucht: het wordt broeierig in bed. Tegenwoordig zijn er ook speciale AeroSleep matrasbeschermers. Deze bestaan uit een open structuur, zodat de lucht onder je lichaam vrij kan circuleren. Deze ventilatie zorgt voor een heerlijk slaapcomfort.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?