Buikgriep: wat kun je er tegen doen? (infographic)

Home » uitgelicht » Buikgriep: wat kun je er tegen doen? (infographic)

Al weken heersen er verschillende griepvirussen. Een van de vervelendste griepvirussen is waarschijnlijk het buikgriepvirus. Veel voorkomende klachten bij buikgriep zijn overgeven, diarree en buikpijn. Daarnaast krijg je in veel gevallen ook last van hoofdpijn en koorts. Garantie voor een paar dagen plat op bed en dat willen we natuurlijk niet. Daarom hebben wij gekeken wat je het beste tegen dit vervelende griepje kan doen.

buikgriepVoorkomen is beter dan genezen

Als er griepvirussen in de lucht hangen is de kans groot dat jij er ook last van krijgt. Het buikgriepvirus is heel besmettelijk. Als iemand het heeft en jij pakt iets wat die persoon aangeraakt heeft, zit het virus al aan je handen en krijg je het voor je weet binnen. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die je kan uitproberen om het te omzeilen. Was je handen extra goed en regelmatig, vooral voordat je gaat eten. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van de griep. Verder is het van belang om je lichaam sterk te houden. Dit door voldoende rust te nemen, goed te eten en te drinken. Zo is je lichaam beter bestand en minder vatbaar voor een griepje.

Buikgriep en Uitdroging: het grootste gevaar

Het grote gevaar aan overgeven en diarree is dat je lichaam kan uitdrogen. Het is daarom van groot belang om te blijven drinken, of dat op zijn minst te proberen. Twee tot drie liter vocht wordt aangeraden. Indien je overgeeft zul je misschien merken dat alles wat er ingaat, er net zo hard weer uitkomt. Neem daarom kleine nipjes om het kwartier. Als je water niet weet binnen te houden, kan het zijn dat thee of bouillon wel lukt. Bouillon bevat zout en andere voedingstoffen die je lichaam nodig heeft als je ziek bent en het is dus verstandig om sowieso wat bouillon te drinken als je last hebt van de buikgriep.

Light veroorzaakt diarreedrink-594179_1280

Dranken die je beter niet kan drinken zijn frisdranken en vruchtensappen. Vooral light frisdranken zijn niet verstandig als je besmet bent met het buikgriepvirus. Light frisdranken kunnen namelijk een lichte vorm van diarree veroorzaken.

Droog je ondanks alle pogingen toch uit, dan kun je langs de apotheek gaan voor een poedertje dat dit tegen gaat. Orale rehydratie solutie (ORS) is een poeder dat bestaat uit druivensuiker en zout dat met een bepaalde hoeveelheid water opgelost moet worden en vervolgens gedronken. Dit middeltje is te verkrijgen bij de apotheek. Symptomen van uitdroging zijn een droge mond, weinig plassen en sufheid.

Wit brood is beter

Het is belangrijk dat je eet wat je kan eten. Je lichaam heeft namelijk voedingstoffen nodig om te herstellen. Producten als yoghurt zijn verzachtend voor de darm en dus prettig als je flink moet overgeven. Ook zijn niet vezelrijke producten beter dan vezelrijke. Pak daarom als je buikgriep hebt een witte boterham in plaats van een bruine. Ook is het verstandig om rauwe groenten en verse vruchten te laten staan als je last hebt van buikgriep. Dit kan namelijk je darm prikkelen met als gevolg dat je mogelijk weer gaat overgeven of diarree krijgt.

Huisarts raadplegen

Het is niet altijd nodig om de huisarts te raadplegen als je buikgriep hebt. Toch zijn er een aantal symptomen, waarna het geen overbodige luxe is om op zijn minst even te bellen. Dit is bijvoorbeeld wanneer diarree en koorts langer aanhouden dan drie dagen, maar ook wanneer de klachten ĂŒberhaupt langer aanhouden dan vijf dagen. Kom je tot de ontdekking dat er slijm of bloed in de ontlasting zit? Twijfel dan niet en raadpleeg je huisarts. Tot slot, als het er naar uitziet dat je uitdroogt, vraag dan aan je huisarts advies over wat je het beste kan doen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten