Dat chocolade het gevoel van verliefdheid op zou roepen is een veel gehoorde volkswijsheid. Maar de zaak ligt iets ingewikkelder. Chocola kan heel verschillende emoties oproepen, zo is gebleken uit onderzoek aan de Universiteit Gent. Welke emoties ervaren we nu eigenlijk bij het eten van chocola? Maakt het ons gelukkiger of geeft het ons troost? Sara de Pelsmaeker is bio-ingenieur en zocht het uit.
Nostalgische chocola
De pelsmaeker stond op verschillende grote evenementen en vroeg aan haar proefpersonen welke emoties zij ervaarden bij het eten van chocola. In haar eerste smaaktest liet zij drie soorten melkchocola proeven. Een A-merk, een huismerk en een koetjesreep.
De koetjesreep bevat overigens minder dan 35% cacao en is daarmee eigenlijk geen chocola. Toch is die koetjesreep als een warme douche voor veel mensen. De koetjesreep bleek gevoelens van nostalgie op te roepen bij de proefpersonen. Daarnaast werden ook vriendelijkheid en veiligheid als emoties genoemd bij deze repen. De beide andere chocolades riepen een gelukkig gevoel op bij de proefpersonen. Bij het A-merk sterker als bij het huismerk, maar het verschil was niet erg groot.
Agressieve chocolade
Uit de tweede smaaktest kwamen andere opmerkelijke resultaten naar boven. Zo is gebleken dat muntchocola in verband wordt gebracht met agressie en actie. Agressie moet hier echter niet in negatieve zin worden begrepen, maar eerder in termen van een energiek gevoel. Wanneer er echter sinaasappelsmaak aan chocolade zit, dan krijgen de proefpersonen een warm en huiselijk gevoel.
Marketing
Voor marketing doeleinden is deze informatie natuurlijk erg interessant. Bedrijven kunnen smaken aan hun chocola toevoegen en daarmee inzetten op een bepaalde doelgroep. Ook het woord chocola bleek zelfs al gevoelens op te roepen. Onder andere schuldgevoelens kwamen naar boven bij het noemen van het woord chocola.
Interpretatie
Uiteraard kunnen er wel enige vraagtekens geplaatst worden bij dit onderzoek. Bijvoorbeeld de vraag in hoeverre proefpersonen daadwerkelijk de genoemde emoties voelen. Het kan goed zijn dat zij slechts een sociaal geaccepteerd antwoord geven. Ze proeven bijvoorbeeld lekkere chocolade, niet meer en niet minder, en hebben daar geen emoties bij. Vervolgens wordt gevraagd: wat voel je daarbij? Op dat moment voelt de proefpersoon vaak een druk om een verhaaltje te gaan vertellen over wat zij voelen, ook als zij in werkelijkheid die gevoelens helemaal niet hebben. Achteraf kunnen zij wel geloven dat ze het echt voelden. In hoeverre dit een legitieme kritiek is op het onderzoek is niet duidelijk.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?