Fitness tracker heeft weinig invloed tijdens afvallen

Home » volwassen » Fitness tracker heeft weinig invloed tijdens afvallen

Voor tientallen mensen is het een grote wens om af te vallen. Ze proberen op allerlei manieren de nodige kilo’s kwijt te raken. Naast een gebalanceerd dieet en veel sporten zijn zogeheten ‘fitness trackers’ op dit moment erg populair. Maar is deze gadget ook daadwerkelijk effectief? Wetenschappers  van de Universiteit van Pittsburgh onderzochten het en kwamen met interessante conclusies.

Onderzoek met fitness tracker

Voor een Amerikaanse studie werden in totaal 471 mensen opgetrommeld in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. Zij hadden last van overgewicht en een BMI tussen de 25 en 40. Ruim 2 jaar lang liepen zij rond met een fitness tracker. Dit is een polsbandje die een persoon aanzet om vaker te bewegen. Alle onderzoeksdeelnemers had het doel om flink af te vallen. Ze volgden daarvoor een speciaal dieet en een speciaal programma met voldoende ondersteuning.

Na een halfjaar werd de groep in tweeën verdeeld. De eerste groep volgde daarbij alleen het dieet en de andere groep kreeg naast het dieet een fitness tracker om de pols bevestigd. Deze fitness tracker diende ter ondersteuning van het programma. Ook vond men op de website nuttige adviezen over afvallen. Na 1 jaar en na 1.5 jaar werd het gewichtsverlies van beide groepen vastgesteld. Daarna kwam het onderzoek ten einde.

Minder kilo’s kwijt met fitness trackerbelly-2354_1920

De onderzoekers trokken een aantal interessante conclusies. Zo bleek dat de fitness tracker weinig effect had tijdens het afvallen. Sterker nog, de groep zonder het polsbandje verloor meer kilo’s dan de groep met het polsbandje. Zo raakte de groep met de fitness tracker gemiddeld 3.5 kilo in 2 jaar kwijt en de groep die de fitness tracker niet gebruikte verloor gemiddeld 5.9 kilo in 2 jaar. Het onderzoek toont aan dat er betere manieren zijn om af te vallen dan de fitness tracker. Een gezond dieet en veel sporten zoals hardlopen is bijvoorbeeld veel effectiever.

Persoonlijke motivatie 

De vraag is natuurlijk waarom fitness trackers uiteindelijk weinig nut hebben. Dit kan komen door het feit dat mensen met overgewicht minder lang bewegen dan gevorderde sporters . Ze kunnen daardoor de fitness tracker, ondanks de goedbedoelde adviezen , eerder aan de kant gooien. De geringe invloed van fitness trackers ligt dan ook niet aan de gadget zelf maar meer aan hoe de gebruikers met de gadget omgaan. Je bent dus zelf verantwoordelijk over hoe effectief de fitness tracker kan zijn. Ben jij een gemotiveerde sporter en grijp je alle mogelijkheden aan om af te vallen, wie weet werkt de fitness tracker dan wel voor jou!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten