Gezonde leefstijl; zo bereik je hem!

Home » vraag het aan » voeding & bewegen » Gezonde leefstijl; zo bereik je hem!

Waarschijnlijk wil jij net zoals iedereen gezond zijn en blijven. Maar hoe bereik je een gezonde leefstijl? In dit artikel lees je wat gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging voor je lichaam doen.

Gezonde voeding voor functioneren lichaam

Gezonde voeding moet ervoor zorgen dat ons lichaam genoeg energie binnenkrijgt om zichzelf in stand te houden en goed te kunnen functioneren. Deze energie is een voorwaarde voor alle fysiologische processen in het lichaam, zoals onder andere het functioneren van de hersenen, bloedvaten, ademhaling, temperatuurregulatie, spierwerking en het hart.

Energiebehoefte bepaalt of je afvalt

Bij een gezonde leefstijl is het lichaam in evenwicht, met andere woorden er wordt evenveel energie opgenomen als verbruikt. Als je meer energie opneemt dan verbruikt kom je aan. En als je dus wilt afvallen dien je meer energie te verbruiken dan op te nemen. Mannen tussen de dertig en vijftig jaar die een zittend beroep uitoefenen en weinig bewegen hebben ongeveer een energiebehoefte van 2.500 kilocalorieƫn per dag. Voor vrouwen met dezelfde leeftijd en leefstijl geldt een energiebehoefte van ongeveer 2.000 kilocalorieƫn. Naarmate je ouder wordt neemt de energiebehoefte af. Als je een indicatie wilt hebben van jouw energiebehoefte, dan kun je de energiebehoefte-tabel van het Voedingscentrum bekijken. De hoeveelheid energie van een voedingsmiddel (het aantal kilocalorieƫn dat een product bevat) is afhankelijk van de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol die het product bevat.

Calorieƫn zeggen niet alles

Het aantal calorieĆ«n dat je binnenkrijgt zegt nog niets over de kwaliteit van de voeding. Met name de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en de juiste hoeveelheid vitamines is van belang. De richtlijnen hiervoor worden weergegeven in energiepercentages. Een energiepercentage (En%) is de percentuele bijdrage van een voedingsstof aan de totale hoeveelheid energie. Zo moet een volwassene dagelijks 10-15 En% eiwitten binnenkrijgen. Dat betekent dat een vrouw van 65 jaar met een actieve leefstijl dagelijks 53 – 79 gram eiwitten moet eten. Hoe bereken je dat? De energiebehoefte van een vrouw van 65 jaar met een actieve leefstijl is 2100 kcal (zie de energiebehoefte-tabel van het Voedingscentrum). Het energiepercentage voor eiwit is tien tot vijftien procent. Dat betekent dat tien tot vijftien procent van je dagelijkse voeding moet bestaan uit eiwitten. Dat komt neer op 210 tot 315 kcal eiwitten per dag. Maar hoeveel gram is dat? EĆ©n gram eiwitten staat gelijk aan 4 kilocalorieĆ«n. Als je 210 kilocalorieĆ«n deelt door 4 kilocalorieĆ«n dan kom je uit op 52,5 gram eiwit.

Bewegen essentieel voor gezonde leefstijl

Gezonde LeefstijlAls je voldoende wil bewegen moet je in ieder geval vijf dagen in de week een half uur lichamelijk actief zijn. Dat betekent niet meteen dat je vijf keer in de week naar de sportschool hoeft, maar dat je bijvoorbeeld de fiets neemt naar je werk in plaats van de auto. Dat je een half uurtje intensief wandelt of tuiniert. Slim om te doen: zo houd je de uitvaartverzorger uit je buurt!

Hoe gezond is jouw leefstijl?

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die geen voedingsdagboek bijhouden de hoeveelheid calorieƫn die zij dagelijks binnenkrijgen structureel onderschatten en dat zij de energie die zij verbruiken met bewegen overschatten. Heb jij een idee hoe gezond jouw leefstijl daadwerkelijk is?

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.ingoedendoen.nl/wp-content/uploads/2013/10/birgitte.jpg[/author_image] [author_info]Informatie over Voeding en Bewegen wordt gegeven door Birgitte van Don. Birgitte is gediplomeerd gewichtsconsulent en gepromoveerd als bewegingswetenschapper. Zij is verbonden aan de website Gezond & Co en geeft je advies op Ingoedendoen.nl. [/author_info] [/author]

[bol_product_links block_id=”bol_529ee33d97ef9_selected-products” products=”1001004011704056,1001004002089553,1001004011273990,1001004006496472″ name=”Gezond koken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten