Zo kan een voedingsdagboek jou helpen!

Home » vraag het aan » voeding & bewegen » Zo kan een voedingsdagboek jou helpen!

Voedingsexpert Birgitte van Don van Gezond Co begeleidt mensen naar een gezonder voedsel- en bewegingspatroon. Ze vraagt haar cliënten altijd om een voedingsdagboek bij te houden. In dit artikel lees je welke inzichten zo’n dagboek opleveren en hoe een voedingsdagboek ook jou kan helpen.

VoedingsdagboekVoedingsdagboek geeft inzicht in gewoontes

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die geen voedingsdagboek bijhouden de hoeveelheid calorieën die zij dagelijks binnenkrijgen structureel onderschatten en dat zij de energie die zij verbruiken met bewegen overschatten. Daarom vraagt Birgitte haar cliënten altijd een voedingsdagboek bij te houden. ‘Het dagboek geeft een goed beeld van de eet- en beweeggewoontes van een persoon’, vertelt ze. Aan de hand van die dagboeken geeft Birgitte wekelijks advies aan haar cliënten.

Crash dieet gevaar voor gezondheid

‘Veel mensen die willen afvallen passen het voedingspatroon aan door zeer weinig eten’, vertelt Birgitte uit ervaring. ‘De gedachte is hoe minder ik eet, hoe meer ik afval. Een soort crash dieet. Echter te weinig eten is ook een gevaar voor de gezondheid. Je kan je moe, lusteloos en chagrijnig voelen en concentratieproblemen krijgen. Maar er zijn ook ernstige gevolgen’, waarschuwt Birgitte.

  • Je lichaam gaat op spaarstand. Dit houdt in dat je rustmetabolisme wordt verlaagd, waardoor je in rust minder energie verbrandt. Dit heeft tot gevolg dat je moeilijker afvalt. Vaak gaat je schildklier ook nog langzamer werken.
  • Je lichaam gaat spieren afbreken voor energie.
  • Er blijven afvalstoffen achter in het lichaam.
  • Tekort aan vezels kan leiden tot darmklachten

Vetten zijn juist gezond en maken blij

‘Daarom is mijn advies ook altijd om genoeg te blijven eten’, vervolgt Birgitte. ‘Daardoor krijg je de nodige voedingsstoffen, mineralen en vitamines binnen. Het is bijvoorbeeld ook van belang dat je genoeg vet binnenkrijgt. Dit lijkt tegenstrijdig omdat je juist vet wilt verbranden. Het is waar dat vet veel calorieën bevat, maar door te weinig vet te eten kun je een tekort aan de vitamines A, D, E en K oplopen. Deze lossen op in vet. Als je te weinig vet eet dan worden er ook te weinig hormonen aangemaakt die je blij maken. Bij te weinig inname ontstaat ook een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat klinkt gek, maar als je nauwelijks nog vet eet wordt de balans tussen goede en slechte cholesterollen in je lichaam verstoord. Je hebt slechte cholesterol wordt in verhouding te hoog. Dit zorgt voor bloedklontering en het dichtslibben van de aderen.’

‘Veel moeite met goede verdeling maaltijden’

‘Naast te weinig eten en het eten van te weinig vet, komt uit de voedingsdagboeken ook duidelijk naar voren dat mensen moeite hebben met een goede verdeling van maaltijden en tussendoortjes over de dag’, vertelt Birgitte. ‘Een geleidelijke verdeling over dag is van belang omdat dit er voor zorgt dat je de hele dag energie hebt. Veel mensen die willen afvallen maken de fout om ‘s ochtends erg weinig te eten. Daarna een kleine lunch en dan krijgen ze het ’s avonds vaak moeilijk. Ze gaan dan veel eten of juist veel tussendoortjes nemen in de avond. Je mag best ’s avonds na 8 uur een tussendoortje eten, echter dient dit tussendoortje dan wel iets van fruit of groente te zijn. Het probleem is dat veel mensen rond die tijd vaak ongezonde dingen kiezen waardoor ze extra veel calorieën binnenkrijgen.’ Birgitte adviseert de volgende verdeling van voedsel over de dag:

  • Ontbijt 20%
  • Tussendoortje 10%
  • Lunch 25%
  • Tussendoortje 10%
  • Avondmaaltijd 25%
  • Tussendoortje 10%

Birgitte’s tip van de week: Eet genoeg en verdeel de inname over de dag, dit zorgt voor een stabielere bloedsuikergehalte gedurende de data.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.ingoedendoen.nl/wp-content/uploads/2013/10/birgitte.jpg[/author_image] [author_info]Informatie over Voeding en Bewegen wordt gegeven door Birgitte van Don. Birgitte is gediplomeerd gewichtsconsulent en gepromoveerd als bewegingswetenschapper. Zij is verbonden aan de website Gezond & Co en geeft je advies op Ingoedendoen.nl. [/author_info] [/author]

[bol_product_links block_id=”bol_529ef07b18fcc_selected-products” products=”9200000014060117,1001004010934945,9200000006679969,1001004006185395″ name=”Voedingsdagboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten