Heb ik een magnesiumtekort?

Home » Heb ik een magnesiumtekort?

BanaanHeb jij vaak last van stress, of sport je veel? Dan is de kans groot dat jouw lichaam meer behoefte heeft aan magnesium. Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal voor je lichaam. Dit ‘anti-stressmineraal’ is betrokken bij allerlei lichaamsprocessen in jouw lichaam. Maar wat is magnesium precies en heb jij een tekort hieraan? Je leest het hier allemaal!

Magnesium: wat is het?

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij heel veel lichaamsprocessen en is verantwoordelijk voor honderden enzymen in jouw lichaam. Zo helpt het bij de opbouw van botten en spieren, ontspant het spieren en bloedvaten en helpt het mee bij de aanmaak van hormonen, waardoor het bijdraagt aan een goede hormoonbalans. Dat klinkt mooi, toch? Veel mensen weten alleen niet dat magnesium zo belangrijk is, waardoor je – zonder dat je het doorhebt – zo een tekort hebt aan dit mineraal.

Magnesiumtekort

Je kunt magnesium natuurlijk nog gewoon uit je voeding halen. Een tekort aan magnesium heb je vaak alleen sneller, doordat je tegenwoordig meer bewerkt en gefabriceerd voedsel eet dat minder (natuurlijke) voedingsstoffen bevat. Groente wordt nu op een andere manier geproduceerd en verbouwd dan vroeger, wat negatieve gevolgen heeft voor de hoeveelheid vitamines en mineralen in ons voedsel. Daarnaast speelt het overvloedig gebruik van frisdranken en medicijnen ook een rol.

Stress en sport

Jouw lichaam verbruikt meer magnesium in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als je stress hebt en (intensief) sport. Hoe dat komt? Als je stress hebt, dan komt er adrenaline vrij en verlies je magnesium. Hoe meer je strest, hoe meer magnesium je verliest. Als je sport, dan scheidt je lichaam extra magnesium uit via zweet.

Symptomen van magnesiumtekort

– hoofdpijn en/of migraine
– tandenknarsen
– stuiptrekkingen
– slapeloosheid
– prikkelbaarheid
– nervositeit
– spierkrampen
– stijve spieren
– oorsuizen
– vermoeidheid
– hoge bloeddruk
– depressie
– nierstenen
– diabetes type II
– hartritmestoornissen/hartkloppingen
– benauwdheid

Eten en magnesium

Probeer zo gezond en onbewerkt mogelijk te eten, bij voorkeur biologisch. Vind je dat lastig? Begin dan stap voor stap met het vervangen van bepaalde, ongezonde voedingsmiddelen. Ook is het goed om jouw voeding te verrijken met superfoods*: dit is eten met een hoog gehalte aan vitamines en mineralen, zoals rauwe cacao, gojibessen en chiazaad.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium:

– bananen
– ananas
– pruimen
– abrikozen
– frambozen
– spinazie
– avocado
– tomaten
– bonen
– noten (amandelen, cashewnoten)
– pinda’s
– cacao
– meergranenbrood
– zilvervliesrijst
– zaden (chiazaad, lijnzaad)

Natuurlijk zijn er nog meer gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Het is belangrijk dat je deze in voldoende mate en verspreid over de dag eet, omdat je lichaam op meerdere momenten in de dag magnesium verbruikt.

Supplementen

Eet je al gezond en onbewerkt, maar heb je nog steeds klachten? Dan is het goed om jouw voeding aan te vullen met supplementen. Begin in dit geval bij voorkeur met 200 mg per dag, waarna je het langzaam opbouwt naar 400 mg per dag. Blijf altijd goed luisteren naar jouw lichaam, want wat voor de ene goed werkt, hoeft voor jou niet zo te zijn.

Door Aukeline van Dorp, blogger bij Thuisbezorgd.nl.

* Superfoods is geen must, je kunt ook zelf gezond en veelzijdig eten door gezond en zoveel mogelijk onbewerkt te eten.

Meest recente berichten