Ken je dat gevoel? Een stekende, bonkende hoofdpijn die maar niet beter wilt worden. Iedereen heeft er weleens last van. Maar wanneer heb je nou last van een ‘simpele‘ hoofdpijn en wanneer is er sprake van migraine? Migraine is een vorm van hoofdpijn waarbij je last kunt hebben van een aantal andere symptomen die ook niet prettig zijn. In dit artikel vind je alle migraine symptomen op een rij.
Wat is migraine?
Er bestaan allerlei soorten hoofdpijn. Zo bestaat er spanningshoofdpijn, deze ontstaat vanuit de spieren in de nek en schouders. Vaak hebben mensen die last hebben van spanningshoofdpijn pijn aan beide kanten van het hoofd. Nog een voorbeeld is clusterhoofdpijn, de pijn zit dan meestal aan één kant van het hoofd, vaak bij de slaap of achter het oog. Dan bestaat er nog hormonale migraine, dit is een vorm waarbij de pijn in het hoofd ontstaat tijdens de menstruatie of de menopauze.
Migraine symptomen
Wanneer je migraine hebt, heb je naast hoofdpijn ook last van twee of meer van de volgende symptomen. Dit zijn alle symptomen op een rij:
[one_third]
- Aura vooraf de hoofdpijn
[/one_third]
[two_third_last]
Ongeveer een kwart van de patiënten ervaart auraverschijnselen tijdens een aanval. Aura’s duren 4 tot 60 minuten en er worden strepen, sterretjes of schitteringen tijdens de migraineaanval waargenomen. Eerst verschijnen deze in één punt van je gezichtsveld, waarna ze zich uitbreiden over het hele gezichtsveld. Wanneer je alleen last hebt van een aura en geen of lichte hoofdpijn ervaart, heb je waarschijnlijk last van oogmigraine.
[/two_third_last]
[one_third]
- Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
[/one_third]
[two_third_last]
Fel licht en hard geluid worden als erg vervelend ervaren. Het liefst duik je het bed in, in een donkere en stille kamer met gesloten ogen en kom je er het liefst volgende week pas uit.
[/two_third_last]
[one_third]
- Misselijkheid
[/one_third]
[two_third_last]
Misselijkheid komt ook vaak voor bij een aanval. Soms gaat dit gepaard met braken.
[/two_third_last]
[one_third]
- Prodromen
[/one_third]
[two_third_last]
Prodromen worden ook wel waarschuwingen van het lichaam genoemd. Ze komen namelijk vaak voor voordat de migraine opspeelt. Sommige mensen voelen ze pas een paar minuten voor het begin van de aanval, anderen merken ze dagen van te voren al op. Prodromen bestaan uit veranderingen in je gemoedstoestand. Zo kun je een tijdje hyperactief zijn of hartstikke snel geïrriteerd worden. Ook veranderingen in je eetlust of slaappatroon komen vaak voor.
[/two_third_last]
[one_third]
- Duizeligheid
[/one_third]
[two_third_last]
Duizeligheid kan voorkomen voor, na of tijdens de aanval. Sinds kort kan er een officiële diagnose gesteld worden door de dokter wanneer je lijdt aan migraine én duizeligheid. Dit heet namelijk vestibulaire migraine (VM). De vorm van duizeligheid die het vaakst voorkomt is draaiduizeligheid.
[/two_third_last]
[one_third]
- De hoofdpijn wordt erger bij inspanning
[/one_third]
[two_third_last]
Bij lichamelijke of mentale inspanning wordt de hoofdpijn als erger ervaren.
[/two_third_last]
Oorzaak
Personen die een migraine aanval krijgen hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Deze gevoeligheid kan erfelijk bepaald zijn. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. In de ene familie komt migraine vaker voor dan in een andere familie.
Aura
De aura verschijnselen worden veroorzaakt door een verhoogde hersenactiviteit. Deze komt in een golf voorbij. Daarna vind er zo’n 30 tot 60 minuten helemaal geen hersenactiviteit plaats. Dit wordt ook wel cortical spreading depression genoemd (CSD). Hierdoor ontstaan diverse uitvalverschijnselen. Wat wordt verstaan onder de aura fasen.
Migraine symptomen; is het ernstig?
Door de hoofdpijn kan het zijn dat het voelt alsof je lichaam uitgeschakeld wordt. Gelukkig lijden je hersenen geen schade en heeft het ook geen gevolgen voor de rest van je lichaam.
Wanneer je denkt dat je last heb van een paar van deze symptomen, of denkt dat je een andere aanhoudende vorm van hoofdpijn hebt, ga dan even langs de huisarts. Die kan je verder helpen door op zoek te gaan naar een migraine behandeling tegen de pijn. Hij kan je bijvoorbeeld aanraden medicijnen te gebruiken, zoals de bètablokkers genaamd metoprolol, atenolol en propranolol.
Succes!
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?