Infrarood licht

Home » volwassen » Infrarood licht

Heerlijk hè, genieten van zo’n rode warmtelamp in de sauna. De warmte heeft een ontspannend effect op je spieren. Maar wat is infrarood licht nu eigenlijk en wat doet het voor je lichaam?

Wat is infrarood licht?

Infrarood licht is een bestanddeel van zonlicht met een elektromagnetische straling. Het heeft een langere golflengte dan normaal licht waardoor het voor ons niet zichtbaar is maar wel voelbaar. De straling kan zichtbaar gemaakt worden met een speciale camera, een thermograaf. Elk lichaam en alle objecten geven infraroodstraling af. Hoe hoger de temperatuur van het lichaam of object, hoe hoger de infraroodstraling.

Hoe werkt infrarood licht op ons lichaam?

Infrarood lichtDe warmte van infrarood licht heeft een gunstige invloed op verschillende lichamelijke klachten. Het principe is eenvoudig. De warmte zorgt dat de hartslag stijgt en de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Hierdoor versnelt de stofwisseling en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Infrarood licht voor gezondheidsklachten

Door de effecten van infrarood licht wordt het vaak ingezet bij het verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten. Hiervoor zijn speciale lampen ontwikkeld die tot mooie resultaten kunnen leiden.
Infrarood lampen kunnen bijvoorbeeld helpen bij spierpijn, wat ontstaat door het ophopen van zuren in de spieren. Door de warmte van de infrarood straling worden afvalstoffen in het lichaam sneller afgevoerd, waardoor de spierpijn vermindert. Daarnaast krijgen de spieren een betere doorbloeding wat ze soepeler maakt.
Ook reumapatiënten kunnen baat hebben bij infrarood licht. Doordat de warmte de bloedsomloop in bijvoorbeeld de handen stimuleert, ontspannen de spieren waardoor pijn vermindert.
Ook kan infrarood licht ingezet worden als reiniging voor de huid, omdat afvalstoffen sneller uit het lichaam verdwijnen. Daarom heeft infrarood licht vaak een gunstig effect op eczeem en acné.
Wil je je weerstand verhogen? Ook dan kan je baat hebben bij een infrarood lamp. Door de warmte wordt het afweersysteem geactiveerd en wordt de weerstand tegen virussen en bacteriën hoger. Hierdoor word je minder snel ziek of verkouden.

Hoe wordt infrarood licht nog meer ingezet?

Naast het inzetten van infrarood licht in de gezondheidszorg, wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het lichtje in afstandsbedieningen van tv’s. In de natuur- en scheikunde wordt infrarood licht gebruikt om de structuur en samenstelling van moleculen te bepalen en onder andere dankzij infrarood licht kan men met een nachtkijker in het donker objecten onderscheiden. Infrarood licht, we kunnen het niet zien maar het geeft ons veel mogelijkheden.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten