Is een smoothie nu wel of niet gezond?

Home » volwassen » Is een smoothie nu wel of niet gezond?

Het lijkt er op dat steeds meer mensen zich tegenwoordig druk maken om gezond leven en ook gezond eten. Overgewicht is een serieus probleem in het Westen en het is in dat licht dus een goede ontwikkeling dat veel mensen graag gezond willen leven. De heilige graal in deze context is natuurlijk gezond en lekker tegelijk, want we willen nog wel een beetje blijven genieten. De smoothie, het bekende fruitdrankje, is een goed voorbeeld van een drank die populair is geworden vanwege het gezonde karakter. Maar is een smoothie eigenlijk wel gezond?

Fruit is gezond en een smoothie bevat veel fruit

Fruit eten is inderdaad gezond. Twee tot drie stuks fruit per dag zorgt voor voldoende vitaminen. Maar wat sommige mensen niet beseffen is dat fruit ook veel suiker bevat en veel suiker eten is niet gezond. Wanneer je normaal fruit eet, dan wordt de suiker in het fruit relatief langzaam opgenomen door je lichaam, doordat er ook veel vezels in fruit zitten. Wanneer je een smoothie neemt, dan verorber je ongeveer twintig stuks fruit zonder vezels. Die vezels zijn namelijk kapot gegaan in de mixer of blender. Wat is daar nu zo verkeerd aan, denk je misschien.

smoothie

Veel suiker zonder vezels is ongezond

Die lekkere smoothie is goed voor meer dat acht klontjes suiker. Deze suikerbom komt doordat er geen vezels inzitten vrijwel direct in jouw darm terecht. Suiker in de darm kan direct in het bloed op worden genomen. Dat zorgt ten eerste voor pieken in je suikerspiegel. Dat is ongezond en kan suikerziekte in de hand werken. Verder wordt suiker in de bloedbaan gebruikt om reserves op te bouwen. Met andere woorden het wordt omgezet tot een mooie vetlaag voor tijden van schaarste. Aangezien die tijden waarschijnlijk nooit aan gaan breken tijdens jouw leven wordt je steeds dikker van al die smoothies. Iedere dag een smoothie zou per jaar op zo een zeven en een halve kilo extra lichaamsgewicht betekenen. Kortom, een smoothie is dus eigenlijk ongezond, maar wel lekker.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten