Koffie is niet kankerverwekkend, hete dranken wel

Home » volwassen » Koffie is niet kankerverwekkend, hete dranken wel

Al enige tijd gaat het verhaal de ronde dat koffie kankerverwekkend zou zijn. Gelukkig is er goed nieuws voor liefhebbers van cafeïne: dit blijkt een fabeltje. Dit concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na diepgaand onderzoek. Te heet geserveerde dranken blijken echter wel de kans op kanker te verhogen. De kans op deze ziekte kun je echter verkleinen door koffie of thee even af te laten koelen.

De koffie-mythe ontkracht

De onderzoeksgroep International Agency for Research on Cancer (IARC) van de WHO verdiepte zich in het hardnekkige verhaal dat koffie een gevaar zou vormen voor de gezondheid. Al sinds 1991 maakt koffie namelijk deel uit van de lijst van mogelijke ‘carcinogenen’, oftewel kankerverwekkende stoffen. Het IARC heeft echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de relatie tussen koffie en kanker. Naar aanleiding van het onderzoek verdwijnt het daarom van de carcinogenen lijst. Voortaan kun je dus met een gerust hart een kopje koffie drinken. en kun je met een gerust hart een kopje koffie drinken.

Warme dranken en de kans op kanker

koffie niet kankerverwekkendEen andere interessante conclusie uit het wetenschappelijk onderzoek is dat de kans op kanker wel toeneemt door warme dranken. Dit betreffen drankjes van minstens 65 graden. In de Westerse wereld komen deze hoge temperaturen bijna nooit voor, ook niet bij thee. In het Midden-Oosten, Azië en Zuid-Amerika drinkt men echter wel zeer hete thee. Het is een opvallend feit dat inwoners uit deze landen vaker slokdarmkanker hebben.

Geniet rustig van je warme drankje

Het is verstandig om koffie en thee altijd rustig en met mate te drinken. Zowel thuis als in het buitenland voorkom je daarmee een hoop problemen. Sla dus nooit een hete kop koffie zomaar achterover. Bovendien smaakt het hete drankje veel lekkerder als je het rustig opdrinkt. Om de koffie of thee sneller af te laten koelen zou je eventueel een scheutje melk toe kunnen voegen. Zo geniet je optimaal van je warme drankje, zonder je druk te maken of koffie gezond of ongezond is.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten