Koffie ongezond? Helemaal niet!

Home » volwassen » Koffie ongezond? Helemaal niet!

koffie ongezondEven gezellig een bakkie koffie drinken bij vrienden of een heerlijke koffie na het eten terwijl je het acht uur journaal kijkt. Koffie drinken is ingeburgerd in de Nederlandse cultuur en bijna niet weg te denken. Nu blijkt onze gezellige gewoonte gezond voor ons te zijn, ondanks alle eerdere vermoedens.

Koffie gezond of ongezond. Naar verschillende onderzoeken blijkt dat koffie helemaal niet ongezond is. In tegendeel koffie heeft een aantal medische voordelen. Deze voordelen¬†verkleinen risico’s en bewijzen dat koffie ongezond een incorrecte uitspraak is.

Minder kans op diabetes

Het eerste medische voordeel is dat uit onderzoek is gebleken dat het drinken van koffie de kans op diabetes type 2 verkleint. Welk bestandsdeel in koffie zorgt voor het verminderde risico weten de onderzoekers nog niet. Maar zij vermoeden dat het komt door de vele antioxidanten en mineralen die het drankje bevat. Met dagelijks 4 koppen van dit warme goedje, verklein je jouw kans op diabetes type 2 met 50%.

Goed hartritme

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek is gebleken dat personen die 1 tot 3 koppen koffie per dag drinken, 18% minder kans hebben op hartritmestoornissen in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. Koffie drinken om hartritmestoornissen te voorkomen heeft alleen geen effect. Wel blijkt uit dit onderzoek dat mensen met hartritmestoornissen gerust kunnen blijven genieten van hun bakkie pleur.

Koffie een geheugensteuntje

Het drinken van 3 tot 5 koppen koffie per dag, verlaagt jouw kans op het krijgen van een vorm van dementie. Dit blijkt uit onderzoek door The Institute for Scientific Information.¬†De cafe√Įne in koffie samen met de antioxidanten kunnen een gunstig effect hebben op deze ziekte. Vooral in de fase voorafgaand aan dementie. Zo kan koffie ervoor zorgen dat het later op gang komt en dat de beginfase afgeremd¬†en vertraagd wordt.

Koffie ongezond

Teveel koffie is alleen ondanks al deze positieve effecten ook niet goed. We spreken van teveel koffie als je meer dan 5 bakkies drinkt per dag. Indien je regelmatig meer drinkt dan 5 koppen koffie vergroot je de kans op hartkloppingen en kun je slecht gaan slapen. Geniet dus van je vers gezette kopje koffie, maar geniet met mate.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten