Lekker slapen, zo doe je dat

Home » uitgelicht » Lekker slapen, zo doe je dat

slapendZorgen aan je hoofd, een slecht matras, het koud hebben; het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je slecht slaapt of helemaal niet kunt slapen. De feestdagen met misschien wel wat extra dagen vrij staan voor de deur. Wat tijd om lekker bij te slapen. Daarom hebben we wat tips die lekker slapen kunnen bevorderen voor jou op een rijtje gezet.

Anneke is een drukbezette vrouw van 51 jaar die drie dagen per week werkt in de winkel van haar man. Om energiek op haar werk te verschijnen, heeft zij voldoende slaap nodig. Toch wilde dit de laatste tijd niet lukken. “Ik werd regelmatig ’s nachts wakker. Vaak viel ik dan pas een uur later in slaap. Met als gevolg dat ik enorm moe opstond.” vertelt Anneke.

Oorzaken slecht slapen

Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten er enkele op een rijtje:

  • Stress
  • Slecht matras en kussen
  • Vet en laat eten
  • Alcohol
  • Teveel licht en/of lawaai in je slaapkamer
  • Onregelmatige slaaptijden (midden in de nacht naar bed gaan, ’s middags te lang slapen)
  • Bepaalde medicijnen
  • Televisiekijken voor het slapengaan

Lekker slapen: wat helpt?

Als je slaapproblemen hebt en weer lekker wilt slapen, kun je de nodige maatregelen nemen die hierbij kunnen helpen. Anneke heeft de volgende stappen ondernomen:

Inrichting kamer

lichte kamerHet eerste wat Anneke heeft gedaan was de inrichting van haar slaapkamer veranderen. “Ik ontdekte dat mijn kamer eigenlijk te licht was. Niet alleen de gordijnen lieten teveel licht door, ook de muren waren niet donker genoeg. Daarom heb ik deze grijs geverfd,” vertelt Anneke.

Juiste kamertemperatuur

Naast de juiste inrichting is ook de kamertemperatuur van belang om lekker te kunnen slapen. “Wij hadden de verwarming altijd lekker hoog staan. Een vriendin vertelde mij dat dat helemaal niet goed is. Daarom hebben we ‘m nu op standje 18 staan en laat ik overdag de boel lekker doorluchten.”

Goed slaapkussen

Toch is Anneke er hiermee nog niet. Ook een goed slaapkussen is belangrijk om goed te kunnen slapen. Bij het kiezen hiervan moet je kijken naar je slaaphouding. “Omdat ik op mijn zij slaap, werd mij geadviseerd een dik en stevig kussen te nemen. Hierdoor wordt het gat tussen het hoofd en matras opgevuld.” Rugliggers hebben veel baat bij een middeldik kussen, terwijl buikliggers beter een erg dun kussen kunnen nemen.

Geen vette voeding en alcohol

Ook voeding speelt een grote rol. Op dit punt heeft Anneke daarom het nodige aangepast. “Zo drink ik geen koffie meer na negen uur ’s avonds, omdat de cafeïne je wakker kan houden. Nicotine kan hetzelfde effect hebben, dus daar probeer ik ook mee te stoppen. Daarnaast raadde de huisarts me aan zuinig te zijn met vet eten en niet al te zwaar te eten. Zware maaltijden kunnen je namelijk ook uit je slaap houden.”

Regelmatig slaapritme

Tot slot heeft Anneke haar slaapritme onder de loep genomen. “In het weekend sliepen mijn man en ik vaak tot heel laat uit. Ik merkte dat ik dan ’s avonds praktisch niet in slaap kon komen, omdat ik gewoon niet moe was. En dus uren wakker lag. Nu staan we standaard elke dag om acht uur op en kruipen we er om tien uur in. Ik merk nu al een groot verschil,” aldus Anneke.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten