De ene radio-dj heeft pas net het wereldrecord non-stop radio maken gezet of niet veel later verbreekt de volgende dj hem alweer met een paar uur. De website van het Guinness Book of World Records kan het niet meer bijhouden. Volgende week waagt de Nederlandse 3FM dj Giel Beelen ook een poging. Hij wil het vorige week pas gevestigde record van 190 uur verbreken. Een uitdaging omdat hij per uur maar vijf minuten mag slapen. Kortom: een magere twee uur per dag. Hoe blijf je fit met zo weinig slaap? Met een beetje hulp van lichttherapie, zo blijkt.
Dagenlang achter elkaar radio maken. Ga er maar aan staan! Wat doe je als de muren van de studio op je af komen? Als je alle liedjes gevoelsmatig al honderd keer hebt gedraaid? En waar praat je nog over als alles wel is gezegd? Het zijn echter niet de grootste uitdagingen die 3FM-radio dj Giel Beelen volgende week tijdens zijn recordpoging onder ogen zal zien. Het grootste monster wat hij zal trotseren heet “slaapgebrek”. Volgens de regels van het Guinness Book of World Records mag Giel Beelen per uur namelijk maar vijf minuten rusten. Hij kan deze minuutjes opsparen en in één keer gebruiken voor een wat groter rustmoment, maar dan nog komt dit neer op maar twee uur per dag. Iets wat je lichaam niet onaangeroerd laat.
Slaapgebrek van Giel Beelen, is ziekmaker
Uit vorig jaar verschenen onderzoek bleek dat als je één week lang elke dag minder dan zes uur slaap, je lichaam flink verstoort raakt. Je stofwisseling en afweer veranderen, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Als je je lichaam structureel te weinig rust gunt kan dat onder andere leiden tot overgewicht, concentratiestoornissen en hart- en vaatziekten. Het uitgevoerde onderzoek bekeek dus wat het hectische leven – waarin een uurtje slaap snel wordt overgeslagen – met de mens doet. De gevolgen bleken dus na een week al zichtbaar. Het onderzoek gaat niet in op een case zoals die van Giel Beelen waarbij zelfs structureel nog minder wordt geslapen, maar de gevolgen laten zich raden. De Belgische radiopresentator die vorige week het wereldrecord non-stop radio maken vestigde, vertelt in meerdere interviews over de spataderen, keelontsteking en tijdelijke gezichtsbeperkingen die hij na de recordpoging had.
Lichttherapie om dag- & nachtritme in de 3fm-studio na te bootsen
Niet verwonderlijk dus dat Giel Beelen tijdens zijn recordpoging, maar ook al in aanloop naar de recordpoging, wordt bijgestaan door diverse professionals. Eén van hen is Toine Schoutens van FluxPlus. Schoutens is onderzoeker bij het AMC Amsterdam en daarnaast specialist op het gebied van lichttherapie. Hij was twee jaar geleden ook al betrokken bij de poging van radio-dj Peter van de Veire om het wereldrecord non-stop radio maken te vestigen. Dat is toen gelukt waarmee Van de Veire het record op 185 uur zette. Schoutens gaat er onder andere voor zorgen dat Giel Beelen zo min mogelijk last heeft van zijn slaapgebrek. Dat doet hij niet alleen door begeleiding in aanloop naar zijn slaapjes en powernaps door middel van een speciaal dieet dat de nachtrust ondersteunt, maar voornamelijk met behulp van lichttherapie. Zo zal de studio van Giel Beelen voorzien worden van lampen die een dag- en nachtritme nabootsen.
Lichttherapielampen moeten slaap buiten de studiodeur houden
Op die manier kan Giel Beelen optimaal blijven presenteren, zelfs met wat minder slaap. Een techniek waar Schoutens ook veel topsporters – zoals onder andere Ireen Wüst – bekend mee heeft gemaakt. Zonlicht, of het nagebootste zonlicht van een lichttherapielamp, zorgt voor een directe stimulatie van de hersenen. Er zijn dan ook gevallen bekend van studenten die ’s nachts studeren met behulp van een lichttherapielamp. Schoutens houdt zich inmiddels al bijna twintig jaar bezig met deze relatie tussen licht, gezondheid en prestaties. Daarnaast wordt de lichttherapielampen het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Daardoor kan Giel Beelen er zijn hele recordpoging fris en fruitig tegenaan.
Wil je meer weten over de effecten van lichttherapie? Bijvoorbeeld over hoe een lichttherapielamp je kan helpen bij een depressie of een huidaandoening? Lees dan onze andere artikelen.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?