Migraine; een ondraaglijke pijn

Home » dossier » migraine » Migraine; een ondraaglijke pijn

RelaxEen correct antwoord op de vraag ‚Äėwat is migraine‚Äô is er eigenlijk niet. Het is lastig uit te leggen, vooral aan mensen die nog nooit hebben ervaren hoe migraine voelt. Bovendien is er nog altijd onduidelijk over het ontstaan van migraine.

Migraine is een aandoening waarbij, na een vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die zorgen voor verwijding van de bloedvaten. Dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn.

Migraine pijn is een bonzende en kloppende pijn, die je gedurende een lange aaneengesloten periode voelt. De pijn is moeilijk te verdragen en gaat maar niet weg. Als je ooit last hebt gehad van migraine, weet je dat het meer is dan gewoon een stevige hoofdpijn. De pijn is slechts een van de vervelende symptomen¬†van migraine.¬†Veel pati√ęnten voelen al dagen tevoren dat ze een aanval krijgen van zogenaamde voortekenen, zoals: depressieve gevoelens, overactiviteit, vasthouden van vocht, overgevoeligheid voor licht, geluid, geuren, etc.

HET VERSCHIL TUSSEN MIGRAINE EN HOOFDPIJN

De expert dr. Paul Louis zegt: ‘Er bestaan meer dan 300 verschillende diagnosen van hoofdpijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘primaire hoofdpijnen’ – zoals migraine, spannings- en clusterhoofdpijn – en ‘secundaire hoofdpijnen’, die optreden ten gevolge van een aanwijsbare pathologie (tumor, hersentrauma, infectie). In beide gevallen worden dezelfde zenuwcircuits gebruikt, zodat het soort pijn soms moeilijk te onderscheiden is. Toch is een juiste diagnose uitermate belangrijk om een goede behandeling mogelijk te maken. Dat is tot nu toe niet altijd het geval: slechts vijftien procent van de personen met hoofdpijn raadpleegt hiervoor een arts.’

Aan welke symptomen herken je migraine?

Migraine is een ziekte met diverse verschijnselen. De symptomen kunnen erg verschillen per persoon. Het is vooral een combinatie van verschillende symptomen. Een aanval bestaat uit fasen.

In de eerste fase voel je jezelf prikkelbaar. Daarna begin je te geeuwen of vol je jezelf slapjes Dit kan soms wel een dag voor de aanval optreden.

In de tweede fase krijg je last van visuele uitval, bijvoorbeeld door het zien van vreemde vlekken of lichtflitsen. Zo’n aanval duurt gemiddeld 15 a 20 minuten.

Daarna komt fase drie: de hoofdpijn. Migraine hoofdpijn kan kloppend, stekend of drukkend zijn, en is meestal aan een kant. De pijn kan zo sterk oplopen dat je ervan moet braken.

 Is migraine erfelijk?

Personen met migraine hebben vaak familieleden met dezelfde klachten. Tussen de 40 en 60% heeft een familielid dat ook migraine heeft. Wetenschappers zijn op dit moment druk bezig te onderzoeken welke genen een rol spelen.

Wat is er te doen tegen hoofdpijn?

In de geneeskunde worden er snel medicijnen voorgeschreven, zoals pijnstillers en spierontspanners. Mocht dit nou niet bij jou werken of ben je geen voorstander van dit sort producten, dan zou je ook alternatieve behandelingen kunnen proberen. Over het algemeen hebben dit soort behandelingen positieven resultaten, zoals;

‚Äʬ†¬†¬†Fysiotherapie

‚Äʬ†¬†¬†Chiropractie

‚Äʬ† ¬†Yoga

‚Äʬ†¬†¬†Acupunctuur

‚Äʬ†¬†¬†Mensendieck-therapie

‚Äʬ† ¬†Ontspanningsoefeningen

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten