Osteoporose, wat is dat?

Home » senior » Osteoporose, wat is dat?

OsteoporoseOsteoporose staat ook wel bekend als botontkalking. Bij osteoporose neemt de botmassa (kalk en mineralen) af. De hele structuur van de botten verzwakt, waardoor iemand met osteoporose meer risico loopt op botbreuken. Het gaat dan meestal om polsbreuken of breuken in de heup. Een ander gevolg van osteoporose kunnen inzakkende wervels zijn. Het gevolg is dan een kromme rug en soms zelfs ademhalingsmoeilijkheden. Veel mensen merken niet dat zij osteoporose hebben totdat zij bijvoorbeeld ineens een bot breken.

Wie krijgt osteoporose?

Osteoporose komt meestal voor bij mensen boven de vijftig jaar en vaker bij vrouwen dan mannen. De ziekte komt ook voor bij jongeren, maar de oorzaak is dan vaak een aangeboren afwijking of langdurig gebruik van bepaalde medicijnen. Andere risicofactoren om botontkalking te krijgen zijn een laag lichaamsgewicht, weinig beweging, gebrek aan vitamine D of calcium, roken of overmatig alcoholgebruik, (vervroegde)overgang en erfelijkheid. Het kan ook ontstaan als gevolg van een andere aandoening.

Osteoporose en de overgang

Het klopt dat vrouwen in de overgang vatbaarder zijn voor osteoporose. Onze botten worden normaal gesproken beschermd door de hormonen oestrogeen en progesteron. Als vrouwen in de overgang komen maakt hun lichaam deze hormonen niet meer aan. Hierdoor worden hun botten steeds minder goed beschermd en wordt het proces van botontkalking versneld. Vrouwen in de overgang hebben hierdoor vaker te maken met de diagnose osteoporose.

Osteoporose voorkomen

Om het risico op botontkalking te verkleinen raden we je aan om de volgende leefstijladviezen op te volgen:

– Zorg voor voldoende beweging. Met name de vormen waarbij je je eigen lichaamsgewicht moet dragen helpen om botontkalking te voorkomen (Dus joggen en wandelen en in mindere mate fietsen en roeien)
– Rook niet en matig alcoholgebruik
– Zorg voor voldoende calcium en vitamine D in je voeding. Zonlicht zorgt ook dat je meer vitamine D aanmaakt.

Vroeger werd gezworen bij het drinken van veel melk om osteoporose te voorkomen, maar dit wordt tegenwoordig steeds vaker in twijfel getrokken. In de landen waar de meeste zuivel wordt gedronken komt namelijk ook het vaakst osteoporose voor.

Meer weten?

Heb je bepaalde klachten of wil je meer weten over osteoporose?  Je huisarts kan je meer vertellen over osteoporose en de behandeling of pijnbestrijding ervan.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten