Rimpels; alles wat je altijd al wilde weten!

Home » dossier » rimpels » Rimpels; alles wat je altijd al wilde weten!

Rimpels, fijne lijntjes en kraaienpootjes. Voor velen is het een nachtmerrie. We willen koste wat kost voorkomen dat de tijd ons gezicht tekent. We smeren gedurende ons leven dan ook liters anti-rimpel crèmes, passen onze voeding aan in de hoop dat we daarmee onze huid jong houden en zoeken naar andere oplossingen tegen rimpels. In dit artikel lees je meer over rimpels en vooral wat je er tegen doet.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/rio-skin-revive-lite-tegen-rimpels” target=”_blank” icon=”fa-arrow-circle-right” dropshadow=”no” extraclass=””]Nieuwste anti-rimpel behandeling[/sf_button]

RimpelsRimpels, wat zijn dat eigenlijk?

Naarmate je ouder wordt ontstaan er in je gezicht en hals steeds meer rimpels. Dat is de normaalste zaak van de wereld omdat je huid na je 25ste levensjaar minder flexibel wordt. De celdeling vertraagt waardoor rimpels de kans krijgen om je gezicht te tekenen. Voor je 25ste heb je alleen lachrimpels en fronsrimpels. Deze rimpels verschijnen bij een lachbui of als je een keer bedenkelijk kijkt, maar verdwijnen vrijwel meteen daarna weer. De huid heeft nog de flexibiliteit om je gezicht weer strak te trekken. Naarmate je ouder wordt verliest de huid deze flexibiliteit echter en worden rimpels permanent zichtbaar. Ze verdwijnen dus niet zomaar meer als je gezicht zich weer ontspant. Dit heeft te maken met het feit dat je huid minder elastine en collageen aanmaakt. Elastine en collageen zijn eiwitten. Deze eiwitten komen voor in je weefsel en huid. Ze zorgen er samen voor dat je huid jong oogt. Hoewel de afname van elastine en collageen een natuurlijk proces is, kan je dit natuurlijke proces van huidveroudering  wel versnellen. Als je in de zon zit vindt er bijvoorbeeld een extra afbraak van elastine plaats. Wat dus betekent dat de huid sneller verouderd en dus ook vatbaarder is voor rimpels. Niet verrassend dus dat uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de rimpels ontstaat door UV-straling. Toch is het weren van de zon niet de oplossing als je rimpels wilt voorkomen. Er zijn namelijk meerdere zaken die rimpels veroorzaken.

Rimpels, wat veroorzaakt ze?

Hoewel het krijgen van rimpels deels een natuurlijk proces is wat je niet tegen kunt gaan, zijn er wel degelijk zaken die het ontstaan van rimpels be√Įnvloeden. Sommige zaken versnellen de veroudering van de huid simpelweg, terwijl anderen juist zorgen dat je huid jong blijft. Zo is het drinken van alcohol van invloed op de veroudering van de huid, net zoals roken. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je de huid uitdroogt en daardoor minder flexibel is. Een flexibele huid trekt een lachrimpel zo weer recht. Daarnaast kan slaapgebrek het verouderingsproces van de huid ook in de hand werken en volgens sommigen maakt het zelfs uit hoe je slaapt. Als je op je buik slaapt zou dit voor lelijke rimpels in het gezicht zorgen. Daarnaast hebben stress en vette voeding ook hun weerslag op je gezicht. Kortom je gezicht is een spiegel van je leefstijl. Leef je gezond dan zullen de rimpels langer uitblijven dan bij iemand bij wie dit niet het geval is. Een beetje kort door de bocht is dit wellicht wel omdat ook erfelijke factoren meespelen.

Welke soorten rimpels zijn er?

Rimpels zijn er in verschillende soorten en maten. De welbekende fijne lijntjes zijn de lichtste vorm. De tweede vorm zijn rimpels die net iets dieper zijn dan de fijne lijntjes. Denk hierbij aan kraaienpootjes. De derde variant zijn plooien en groefjes. Deze ontstaan door volumeverlies. De vierde categorie rimpels is de “ergste” variant. Dit zijn diepe groeven in het gezicht.

Hoe voorkom ik rimpels?

  • Gebruik bij het zonnebaden altijd een zonnebrandcr√®me, dan heeft je huid zo min mogelijk last van de schadelijke straling van de zon. Doe dit niet alleen in hartje zomer, maar ook de rest van het jaar. Hoewel gebruik van zonnebrand dan wellicht wat overbodig voelt, kan het wel raadzaam zijn om gebruik te maken van een¬†dagcr√®me¬†met enige bescherming tegen de zon.
  • Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Stress en vermoeidheid tonen zich in je gezicht. De gevolgen van een druk en hectisch bestaan zijn dus op den duur op je gezicht af te lezen. Daarnaast is het raadzaam om op je rug te slapen. Als je op je buik slaapt (met je gezicht in het kussen), dan zal dit leiden tot extra rimpels.
  • Zorg dat je een gezond voedingspatroon hebt. Vette voedingsproducten zijn bijzonder slecht voor de conditie van je huid. Je kunt je huid extra verwennen door regelmatig fruit/groenten te eten en veel water/groene thee te drinken. Pure chocolade schijnt – in tegenstelling tot de fabeltjes – ook goed te zijn voor je huid.
  • Maak je huid dagelijks schoon, maar doe dit niet met een gezichtscleaner die te agressief is voor je huid. Daardoor wordt je huid alleen maar gevoeliger en raakt hij beschadigd. Daarnaast is het raadzaam om je huid zo nu en dan te scrubben. Dit stimuleert de celvernieuwing en geeft je huid een fris en jong uiterlijk.
  • Niet geheel onbelangrijk is ook dat uit onderzoek blijkt dat mensen die positief in het leven staan een jongere uitstraling en huid hebben. Dus gewoon lekker blijven lachen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten