Snoozen; is dat gezond of ongezond?

Home » volwassen » Snoozen; is dat gezond of ongezond?

Snoozen

Er bestaan twee soorten mensen; mensen die gelijk wakker worden nadat de wekker afgaat, en mensen die niet meteen wakker worden, maar zo vaak mogelijk op de snoozeknop drukken. Door het snoozen kun je namelijk nog extra lang genieten van je warme bed. Maar is het wel goed voor je?

Snoozen; gezond of ongezond?

Snoozen heeft van alles te maken met je biologische klok. Door je biologische klok wordt je automatisch wakker op het meest gunstige moment. Je wordt nooit wakker wanneer je diep aan het slapen bent, alleen wanneer je heel licht slaapt. Je slaapt ook steeds lichter, totdat je een keer wakker wordt. De wekker houdt geen rekening met hoe diep je slaapt, dus het zou maar zo kunnen dat je gewekt wordt op het moment dat je nog diep slaapt. Daardoor kun je je erg suf voelen en heb je niet het gevoel dat je lekker geslapen hebt. Dit heeft vaak het effect dat je nog even wilt doorslapen, en daarom druk je nog even op de snoozeknop.

Maar is snoozen nou slecht voor je? Ja, eigenlijk wel. De slaapkwaliteit is enorm laag tijdens het snoozen, omdat dit alleen lichte slaap is. Door die slechte slaapkwaliteit kan je je zelfs de geheleĀ dag nog vermoeid voelen. Wanneer je gelijk opstaat bij je eerste wekker, is deze kans veel kleiner.

Dit is hoe je stopt met snoozen

  • Zet je wekker een eind van je bed af. Wanneer je wekker gaat, moet je wel uit bed om hem uit te zetten. En dan ben je gelijk uit bed!
  • Bereken wanneer het voor jou de beste tijd is om op te staan. Je lichaam gaat ’s nachts door allerlei cyclussen van diepe en lichtere slaap. Tijdens je diepe slaap wakker worden is niet fijn, dus kun je ervoor zorgen dat dat niet gebeurd. Met de website SleepytiĀ kun je bereken wanneer de beste tijd voor je is om in slaap te vallen, aan de hand van de tijd dat je moet opstaan.
  • Een speciaal wake-up light kan je helpen bij het opstaan. Hierdoor kun je prettiger opstaan, en stap je wellicht eerder je bed uit omdat je je beter voelt. Dat is het proberen wel waard šŸ™‚
  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Zo raakt je lichaam eraan gewend en heb je niet zoveel moeite met opstaan.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws overĀ gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten