Spierpijn

Home » volwassen » Spierpijn

Spierpijn, wie kent het niet? Je krijgt het na een te intensieve work-out of als je na een tijd lang niet gesport te hebben ineens te enthousiast van start bent gegaan. Vervelend, want je kunt er veel last van hebben. Hoe behandel of voorkom je spierpijn? Je leest het hier.

Spierpijn, wat is het?

Spierpijn (ook wel myalgie genoemd) betekent simpel gezegd “pijn in de spieren”. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting van de spieren. Vaak zijn tijdens het sporten de eerste verschijnselen van spierpijn al waar te nemen. Een brandend gevoel in de spieren tijdens en direct na de training. Maar de spierpijn waar je het meeste last van hebt treedt pas na 24 tot 48 uur op. De spieren doen pijn, voelen stijf aan en zijn minder belastbaar. De oorzaak hiervan zijn hele kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spieren.

Behandelen met rust, goede voeding en warmte

SpierpijnSpierpijn is op verschillende manieren te behandelen. Het is vooral belangrijk dat de spieren de rust en ruimte hebben om te herstellen. Daarom richten de meest effectieve behandelingen zich hierop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kwaliteit en kwantiteit van het slapen belangrijk is voor het herstellen van spieren. De spieren herstellen vooral in de diepe slaap en hebben tijd nodig.
Een gezonde maaltijd draagt ook bij aan het herstel van de spieren. Vooral eiwitten en vitaminen zijn essentieel omdat deze nodig zijn om de kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spieren te herstellen.

Ook warmtestraling (infrarood licht) is een hele effectieve behandeling tegen spierpijn. Door de opwarming worden de afvalstoffen (zuren) sneller afgevoerd. Dit vermindert spierkramp en zorgt ervoor dat de spieren sneller herstellen. Een behandeling met infrarood duurt gemiddeld 12 minuten en kun je gemakkelijk thuis doen met een speciale infraroodlamp.

Spierpijn voorkomen met een goede voorbereiding

Infrarood massage apparaatHet is niet heel bemoedigend om na zo een intensieve work-out met spierpijn te zitten. Gelukkig zijn er ook maatregelen die spierpijn helpen te voorkomen. Een goede voorbereiding voorafgaand aan de inspanning is het halve werk. Door lichte langzame oefeningen te doen met de spieren die je gaat gebruiken worden ze opgewarmd, waardoor je lichaam zich hierop kan voorbereiden.

Na de inspanning is het goed om weer langzaam af te bouwen zodat de bloedcirculatie en het afvoeren van afvalstoffen geleidelijk afneemt. Ook zal het helpen om op een niveau te beginnen dat gelijk ligt met jouw fitheid. Als je de intensiviteit en duur van de oefeningen in de verschillende sessies opbouwt, dan zal je minder kans hebben op spierpijn dan als de eerste oefening heel intensief is. Ten slotte is hydratatie essentieel tijdens een training. Zorg er daarom voor dat je voor-, tijdens- en na de training genoeg drinkt. Naast hydratatie zorgt dit er ook voor dat je afvalstoffen beter worden afgevoerd.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten