Thuis sporten; zo houd je het vol!

Home » volwassen » Thuis sporten; zo houd je het vol!

Thuis sporten

De koude herfst– en wintermaanden komen er weer aan en dat betekent dat we met z’n allen het liefst ’s avonds thuis op de bank zitten om onze favoriete tv programma te zien. Van sporten komt niks, want we vertikken het om in de kou naar de sportschool te moeten gaan.

Hardlopen is ook niet altijd een pretje wanneer het buiten vriest. Toch kun je ook in deze maanden fit blijven, en dit kun je zelfs thuis bereiken!

Waarom thuis sporten?

Je hebt het vast wel een keer ergens gehoord: je hebt per dag ongeveer 30 minuten intensieve beweging nodig om gezond te leven. Deze beweging zorgt er namelijk voor dat je hart en longen beter presteren, je gewicht verliest, stress wordt verminderd en je bloeddruk en cholesterol in toom worden gehouden.

Die 30 minuten beweging per dag kun je makkelijk met thuis sporten bereiken. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Negeer signalen van je lichaam niet; dit helpt om blessures te voorkomen.

Daarnaast is thuis sporten ook gewoon ideaal. Je hoeft niet meer naar de overvolle sportschool te fietsen, waar je toch al geen zin in had. En wanneer je paar maanden niet gaat, hoef je ook geen lidmaatschapsgeld te betalen.

Toch is het best moeilijk om thuis de motivatie te vinden om nog even een (half)uurtje te gaan sporten. Maar wanneer je deze tips opvolgt wordt het gelukkig makkelijker om aan de slag te gaan!

Haal alle attributen in huis

Heb je niet de juiste kleding in huis, of weet je niet welke oefeningen je wilt doen? Zorg ervoor dat je alle attributen in huis hebt voordat je begint. Voor thuis sporten heb je in principe niet veel attributen nodig. Toch kan het handig zijn om een paar dingen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan:

  • Goede sportkleding
  •  Een fitnessmatje
  • Gewichten en/of dumbell’s
  • Flesje water

Thuis sporten

Zoek geschikte oefeningen op

Wil je beginnen met thuis sporten, dan zul je eerst geschikte oefeningen moeten vinden. YouTube staat vol met  oefeningen en inspirerende mensen. Je kunt kiezen uit verschillende sporten en zelfs uit de spiergroepen die je wilt trainen. Hier kun je ook de leukste video’s uit kiezen en zo kun je je eigen trainingsschema maken.

Naast YouTube kun je ook apps downloaden die oefeningen aanbieden. Meestal zijn deze gratis en zo kun je thuis makkelijk aan bepaalde spiergroepen werken. Ook zijn er allerlei trainingsschema’s gratis te downloaden via internet. Genoeg keuze dus!

Wanneer je aan krachttraining gaat doen, zorg er dan altijd voor dat je de spieroefeningen goed uitvoert. Kijk dus goed naar hoe de oefeningen in video’s worden gedaan en neem de tijd om de houdingen over te nemen.

Ben je bijvoorbeeld al flink vermoeid na 10 herhalingen van een spieroefening? Haal er dan 20 tot 25% vanaf en maak setjes van 7 à 8 oefeningen en hou tussen de setjes rust. Hou ook je hartslag in de gaten, want het is niet te bedoeling om zo intensief te trainen dat je lichaam het niet meer bij kan houden. Je hartslag kun je gemakkelijk in de gaten houden met een hartslagmeter.

Blessurevrij

Niets is zo vervelend als een blessure, als je net lekker op stoom komt met sporten. Gelukkig zijn er steeds betere behandelingen. Moest je vroeger naar een fysiotheraeut die vooral met oefeningen aan de slag ging, nu wordt dit steeds vaker gecombineerd met lasertherapie.

De kracht van lasertherapie zit in de effectiviteit van de behandeling. Lasers stralen direct op je blessure: of het nu een spier of pees is. Zo ben je sneller van je pijn af en ook je blessure verdwijnt (tot 2x) sneller.

Maak tijd vrij

Toch blijft voorkomen van probleen altijd beter. Als je net begint met sporten, zorg er dan voor dat je het rustig aan doet. Een té ambitieuze planning kan ervoor zorgen dat je snel weer afhaakt. Begin bijvoorbeeld met twee uurtjes per week. Kijk wat voor jou het handigst is.

Kies van te voren al een aantal YouTube filmpjes uit, of leg je papiertjes klaar met de oefeningen er op die je uitgekozen hebt. Ben je ’s avonds toch niet weg te slaan voor de tv? Je kunt ook een paar oefeningen doen terwijl je aan het tv kijken bent!

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van vers & verrassend nieuws over gezondheid.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten