Trainen met hartslagmeter

Home » dossier » hartslag » Trainen met hartslagmeter

Altijd al gedroomd van het lopen van de TSC Amsterdam Marathon, of in die broek met een maatje minder willen passen of je conditie verbeteren? Voor al deze doelstellingen moet je hard trainen. Maar op welke manier train je het beste en hoe haal je het maximale uit je training?

Als je gaat sporten vraagt je lichaam om meer zuurstofrijk bloed. Je hart gaat sneller kloppen, voert de hartslag op en pompt zuurstofrijk bloed door je lichaam. Hierdoor gaat je hartslag omhoog als je aan het sporten bent. Een hartslagmeter of hartslaghorloge is een apparaatje dat je hartritme nauwkeurig bijhoudt. Zo kun je een gezonde hartslag behouden als je sport. Een hartslagmeter is meestal een band om je borst die nauwkeurig je hartslag meet, met een horloge waarop de hartslag wordt afgelezen. Tegenwoordig zijn er ook hartslagmeters ontwikkeld zonder borstband zoals de Mio Alpha hartslagmeter. Deze hartslagmeters meten de hartslag bij de pols.

Het nut van trainen met een hartslagmeter

Of je nou traint om een marathon te lopen, om af te vallen of om een betere conditie te krijgen. Met welk doel je ook traint, als je meer van je lichaam vraagt dan wat het aankan werkt een training averechts. Na een training heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen, zodat het beter wordt dan het voorheen was. De beste manier om te trainen en je doelstellingen te bereiken is niet om alsmaar harder te trainen, maar om zo intensief mogelijk te trainen. De intensiteit van een training wordt afgelezen aan hoeveel energie er wordt verbruikt. Hoe meer energie we gebruiken, hoe hoger onze hartslag ligt. Na een intensieve training heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Hoe intensiever de training, hoe langer de hersteltijd. Als je lichaam niet lang genoeg de kans krijgt te herstellen, is de kans op overbelastingsklachten groter.

De functies van een hartslagmeter

Door te trainen met een hartslagmeter krijg je een goed beeld van de intensiteit van je training en de mate waarin je lichaam belast wordt. Naast dat geeft de hartslagmeter je maximale en gemiddelde hartslag aan tijdens een training. Andere basisfuncties van een hartslagmeter zijn een klok, stopwatch en verlichting. Sommige hartslagmeters zijn in staat om het calorieverbuik te meten zoals de Sigma PC 10.11 hartslagmeter. Een aantal hartslagmeters kan aangesloten worden op de computer of gekoppeld aan je smartphone om zo je trainingsschema goed bij te houden. Bij het kopen van een hartslagmeter is het dus aan te raden om goed na te gaan waarvoor je de hartslagmeter wilt gebruiken en welke functies dan van belang zijn voor jou.

Brandstof is de basis

Een hartslagmeter is een goed middel als je het maximale uit je training wil halen. Om intensief te trainen heb je brandstof nodig, een auto rijdt ook niet zonder brandstof. Naast letten op je hartslag is het dus ook van belang om voor een training voldoende koolhydraten tot je te nemen. Koolhydraten werken als brandstof voor de sporter. Er zijn koolhydraten die snel worden opgenomen door je lichaam zoals druivensuikers, pasta, aardappelen en rijst, kies voor deze koolhydraten. Dit draagt bij aan een goed en snel herstel na de training en een gezonde hartslag.

Vind hier meer informatie over een gezonde hartslag op elke leeftijd.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten