Het tijdstip van de dag waarop je eet heeft invloed op je gewicht

Home » volwassen » Het tijdstip van de dag waarop je eet heeft invloed op je gewicht

Gezond eten en regelmatig bewegen is goed voor je lichaam. Nu blijkt dat het tijdstip waarop je eet ook invloed heeft op je gewicht. Deze conclusie is het resultaat van een Brits-Nederlands onderzoek naar het lichaamsgewicht in relatie tot het tijdstip van de dag. Wetenschappers onderzochten in de eetgewoonten in verschillende Europese landen om verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen.

Eetgewoonten onder Europeanen

De eetgewoonten onder Europeanen verschillen nogal. Zo blijken inwoners uit Frankrijk, Italië en Zwitserland vaak te genieten van een uitgebreide en warme lunch. Daar staat tegenover dat er ’s ochtends en ’s avonds minder gegeten wordt. Noord-Europeanen, zoals de Belgen, Nederlanders en Duitsers, eten overdag vrij weinig. Dit halen ze ’s avonds echter weer in met een uitgebreide avondmaaltijd.

Stevig ontbijt en minder avondeten

tijdstip gewichtBovenstaande eetgewoonten zijn van grote invloed op het lichaamsgewicht. Het blijkt namelijk dat wanneer iemand ’s avonds meer eet, hij of zij meer weegt. Ook hebben personen die slecht ontbijten en ’s middags veel tussendoortjes eten een hoger lichaamsgewicht. Het is dus gezond om goed te ontbijten en avond te eten. Daardoor heb je namelijk ’s middags en ’s avonds minder de behoefte om te snacken.

Calorieën blijven in het lichaam

Volgens de onderzoekers heeft je lichaam het meest baat bij een stevige maaltijd en lunch, en een karige avondmaaltijd. Hoe later op de dag gegeten wordt, hoe meer calorieën er in het lichaam blijven. Bovendien zitten mensen vaak ’s avonds voor de televisie. Vaak worden er daarbij tussendoortjes gegeten, zoals chips en koekjes. Het lichaam kan dit eten vlak voor het slapengaan moeilijk verwerken.

Sporten in plaats van tv-kijken

In plaats van te snacken voor de televisie kun je het beste ’s avonds gaan sporten. Daardoor zit je minder lang voor de buis. Via een hartslaghorloge kan je bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt. Dit interessante onderzoek bouwt voort op eerdere studies naar eetgewoonten. Ook in eerdere gevallen concludeerden wetenschappers dat een stevig ontbijt bijdraagt aan een goed lichaamsgewicht. Dit onderzoek heeft echter voor het eerst de precieze relatie tussen lichaamsgewicht en eettijdstip in kaart gebracht.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten