Vestibulaire migraine; wat is het?

Home » dossier » migraine » Vestibulaire migraine; wat is het?

Vestibulaire migraine

Bijna iedereen weet wat migraine is,  maar vestibulaire migraine is daarentegen veel minder bekend. Sinds kort kan deze vorm van migraine als officiële diagnose gesteld worden. Mensen die er last van hebben, krijgen aanvallen van duizeligheid voor, tijdens of na hoofdpijn. De diagnose wordt steeds vaker gesteld in Nederland. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over vestibulaire migraine.

Migraine en duizeligheid

Migraine is een vervelende kwaal waarbij je last hebt van hoofdpijnaanvallen. Naast deze enorm vervelende hoofdpijn, kun je ook last hebben van andere migraine symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, aura’s, prodromen, overgevoeligheid voor licht en/of geluid en hoofdpijn dat erger wordt bij inspanning. De hoofdpijn kan één uur tot wel 72 uur lang duren.

Wanneer je last hebt van duizeligheid tijdens een migraine aanval, kan sinds kort de diagnose vestibulaire migraine gesteld worden. Het gaat hierbij om draaiduizeligheid waarbij je het gevoel hebt alsof je niet op een vlakke grond staat. Naast deze duizeligheid kun je ook last hebben van ‘gewone’ migraine symptomen die hierboven zijn benoemd. Soms kun je een periode lang enorm vaak last hebben van de klachten en kan de frequentie daarna weer af nemen. De aanvallen kunnen ook bijna niet voorspeld worden.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”http://tinyurl.com/og6s6yx” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”yes” extraclass=””]Medicijnen tegen migraine vanuit huis bestellen?[/sf_button]

Vestibulaire migraine

De naam van deze vorm van migraine komt van het vestibulaire systeem in je binnenoor. Veranderingen in de activiteit van het binnenoor of in de verbindingen in je hersenen (waarvan de functies voelen en bewegen zijn) kunnen ervoor zorgen dat je je duizelig voelt. Wanneer je gaat zitten of bewegen, kan dit het gevoel versterken. Wat de precieze oorzaak is van vestibulaire migraine is niet bekend. Wel kan het worden uitgelokt door bepaalde hoofdbewegingen of een drukke omgeving met veel snelle bewegingen.

Bij vrouwen komt vestibulaire migraine vaker voor dan bij mannen. Vooral rond de menstruatie kan deze kwaal opkomen spelen. Ook bij mensen die gevoelig zijn voor bewegingen en/of last hebben van reisziekte, komt vestibulaire migraine vaker voor. Per persoon kunnen de aanvallen sterk verschillen, bij de een komen de aanvallen vaak voor en bij de ander wat minder.

Vestibulaire migraine

Ziekte van Ménière

Vestibulaire migraine wordt vaak verward met de ziekte van Ménière. Mensen met deze binnenoor aandoening hebben ook last van onvoorspelbare aanvallen van duizeligheid. Zo’n aanval kan ook uren tot dagen duren en hierbij kun je je erg naar voelen. Tijdens een aanval kun je last hebben van draaiduizeligheid, suizen van het oor, gehoorverlies en evenwichtsstoornissen. Ook kun je last hebben van de volgende kenmerken:

  • Sterke transpiratie
  • Snelle oogbewegingen
  • Een onstabiel gevoel in je benen
  • Een krijtwit gelaat

Omdat vestibulaire migraine en de ziekte van Ménière vaak met elkaar verward worden, bestaat de kans op een verkeerde diagnose en daarbij ook de kans op een verkeerde behandeling. Echter is er bij vestibulaire migraine geen sprake van gehoorverlies. Vooral door deze kenmerk zijn deze twee aandoeningen uit elkaar te houden. Bij de behandeling van de ziekte van Ménière verdwijnen de hoofdpijnklachten niet die optreden bij vestibulaire migraine.

Behandeling van migraine

Voordat de diagnose gesteld kan worden, kan de dokter ervoor kiezen om een onderzoek uit te voeren. Voorbeelden van deze onderzoeken zijn een evenwichtsonderzoek (VNG), een gehoortest (audiogram), bloedonderzoek en een beeldvormend onderzoek (MRI- of CT-scan). Uit de conclusies van het onderzoek wordt gekeken of er een diagnose gesteld kan worden.

Bij de migraine behandeling kan de dokter aanraden om bepaalde medicijnen te gebruiken. Medicijnen die vaak worden aangeraden zijn zogenoemde bètablokkers (zoals propranolol, metoprolol en atenolol) en anti-epilepsiepillen. Fysiotherapie kan ook helpen om bepaalde klachten te verminderen. Het kan een aantal maanden duren voordat er door de medicijnen een positief effect optreedt. Wanneer dit het geval is, kan na een half jaar de medicatie worden afgebouwd. Het kan dan alsnog gebeuren dat de aanvallen terugkomen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten