Waarom goede voornemens bijna altijd mislukken

Home » volwassen » Waarom goede voornemens bijna altijd mislukken

goede voornemens

Het nieuwe jaar is in zicht en jij hebt vast, net zoals elk jaar, wel een paar goede voornemens opgesteld. Stoppen met roken, afvallen en meer geld sparen staan al jaren in de top 3 populairste voornemens. Maar wist jij ook dat maar liefst 88% van alle goede voornemens mislukken? Grote kans dat jouw meeste voornemens ook compleet van de aardbodem verdwenen zijn, omdat ze simpelweg niet zijn gelukt. Tijd voor verandering!

Mislukte voornemens

Vier op de vijf Nederlanders hebben goede voornemens opgesteld voor 2016. Hoewel dit goed bedoelt is, en mensen vaak hun voornemens willen volhouden, mislukken bijna alle voornemens. Hoe dat komt? Voornemens zijn gebaseerd op een einddoel, maar het voelt vaak als een verplichting. Mensen kiezen hun voornemens te vaak op basis van ‘moeten’, volgens Stanford-psycholoog Kelly McGonigal. En deze verplichting is erg lastig vol te houden, wanneer je bijvoorbeeld terug komt van een drukke werkdag.

Nog een reden waarom goede voornemens altijd mislukken, is dat mensen vaak onrealistische doelen opstellen en te hoge verwachtingen hebben van hun goede voornemens. Zo kan bijvoorbeeld je voornemen zijn om in 2016 af te vallen. Maar hoeveel wil je afvallen en in hoeveel maanden wil je dat realiseren? Nog een voorbeeld is ‘meer genieten van het leven’. Hoewel dit een mooi voornemen is, is het toch erg vaag en niet duidelijk wat en hoe je dat precies gaat doen. Aan het einde van het jaar weet je dan niet eens of je je voornemen nu wel of niet behaalt hebt.

Dit is hoe het wél moet

Hoe zorg je er dan voor dat je goede voornemens dit jaar wél gaan lukken?

  • Stel haalbare doelen op, die je aan het einde van het jaar kunt ‘meten’
  • Zorg ervoor dat je niet te veel doelen opstelt, zodat je je kunt focussen op één doel
  • Schrijf je voornemens op, en zet je motivatie erbij zodat je die niet vergeet
  • Ga aan de slag met je doelen, en zoek hulp als dit nodig is
  • Neem kleine stappen, als je gezonder wilt leven begin je bijvoorbeeld eerst met meer fruit eten
  • Vier je kleine successen! Je hoeft niet te wachten tot je goede voornemen helemaal is behaald

En als je er na een paar dagen of maanden achterkomt, dat je voornemen alweer niet gelukt is, begin dan dezelfde dag nog met je nieuwe voornemen. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari 2016! 🙂

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten