Kinderen met stress vaak zwaarder

[wpseo_breadcrumb]

Ongeveer 12 procent van de personen in de leeftijdscategorie van 4 tot 20 jaar heeft last van overgewicht, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut. Voor deze aandoening zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Één daarvan blijkt stress te zijn. Volgens onderzoekers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam zijn kinderen met veel stress vaak zwaarder.

Onderzoek naar cortisol in het haar

De Rotterdamse wetenschappers bestudeerden ruim 10.000 kinderen van 10 tot 14 jaar oud. Zij waren tussen 2002 en 2006 geboren in Rotterdam. Ook 6-jarige kinderen werden betrokken bij het onderzoek. De wetenschappers verdeelden de kinderen in vijf groepen. Vervolgens werd 3 cm haar van de kinderen afgeknipt, en onderzocht men de hoeveelheid cortisol in het haar. Het lichaam geeft het hormoon cortisol vrij wanneer er sprake is van veel stress, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Ook het percentage buikvet van de kinderen werd gemeten.

Verband cortisol en overgewicht overgewicht

Uit het onderzoek bleek dat er een verband was tussen een hoge hoeveelheid cortisol en vetzucht. Sterker nog, kinderen met veel cortisol hebben 10 keer zo vaak te maken met overgewicht. Bovendien hebben ze 9,4 keer vaker obesitas en 1,4 keer vaker overgewicht. Bij kinderen met een laag cortisolgehalte is het percentage dat overgewicht en/of obesitas heeft veel lager.

Meer onderzoek

Toch kleven er aan dit onderzoek enkele haken en ogen. Is het bijvoorbeeld alleen stress dat de hoeveelheid cortisol doet stijgen, of zijn er misschien ook andere oorzaken? Om tot sluitende resultaten te komen zullen de wetenschappers dit onderzoek verder moeten uitbreiden.

Meest recente berichten