Chlamydia klachten: Hoe herken je deze SOA?

Home » dossier » soa » Chlamydia klachten: Hoe herken je deze SOA?

ChlamydiaChlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. En meteen een risicovolle. Weinig mensen ervaren namelijk maar chlamydia klachten. Dat terwijl onbehandelde chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid. Vier vragen en antwoorden over geslachtsziekte nummer één.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel SOA genoemd. Het is de meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis. Wanneer je onveilig seks hebt kan de bacterie Chlamydia Trachomatis zich gaan nesteren in de slijmvliezen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking. Deze ontsteking kan zowel in de urinebuis, anus, keel of baarmoedermond voorkomen.

De SOA komt met name veel voor onder jongeren t/m 25 jaar. Je kunt het oplopen tijdens zowel de gewone seks als orale seks. Doordat niet iedereen klachten ervaart nadat zij chlamydia hebben opgelopen, loopt een groot deel van de mannen en vrouwen rond met de geslachtsziekte zonder dat zij daar erg in hebben. Dit terwijl de infectie als hij niet behandeld wordt kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam die onvruchtbaarheid tot gevolg kunnen hebben. De SOA wordt behandeld met antibiotica. Tot een week na de behandeling kun je de geslachtsziekte nog overdragen op anderen.

Wat zijn typische chlamydia klachten?

Meestal geeft chlamydia geen symptomen. Daardoor zijn de meeste mensen zich niet bewust van het feit dat ze deze  chlamydia infectie hebben opgelopen. Gevolg daarvan is dat de ziekte lange tijd onbehandeld blijft. Als vrouw kun je de volgende klachten ervaren: buikpijn, abnormale vaginale afscheiding, bloeden buiten de menstruatieperiode om, lage koorts, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen, een zwelling in de vagina, een bovengemiddelde drang om naar de wc te gaan, vaginaal bloedverlies na het vrijen, een zwelling rond de anus of een gelige afscheiding uit de baarmoederhals die een sterke geur kan hebben. Mannen ervaren over het algemeen minder chlamydia klachten. Typische chlamydia klachten bij mannen zijn echter: een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, een gezwollen testikels, een zwelling rond de anus of een pusachtige/waterige/melkachtige afscheiding uit de penis.

Hoe kan je chlamydia opsporen?

Als je chlamydia klachten ervaart, dan is het verstandig om te onderzoeken of je ook daadwerkelijk chlamydia hebt opgelopen. Dit kan bij de huisarts, maar als je het als een drempel ervaart om naar de dokter te gaan kun je een dergelijke chlamydia test ook thuis uitvoeren. Vaak heb je dan ook sneller uitsluitsel dan bij de dokter. Zo geeft de chlamydia test voor vrouwen van Test-Point binnen een kwartier uitsluitsel. Je kunt er van uit gaan dat deze test betrouwbaar is. Aangezien de ziekte vaak in combinatie met gonorroe en trichomonas wordt aangetroffen, is het raadzaam ook te testen op deze soa’s. Dit kan met de Chlamydia lab-zelftest van soapoli-online. Hierbij maak je thuis een uitstrijkje of doe je urine in een potje die in een laboratorium wordt onderzocht. Enkele dagen later kun je met een unieke code op de website van soapoli-online kijken of het laboratorium één van de drie geslachtsziektes heeft aangetroffen. Doordat er wordt gewerkt met een code is de chlamydia soa test anoniem. Als uit de test blijkt dat je inderdaad chlamydia of een andere seksueel overdraagbare aandoening hebt, bied soapoli-online informatie over verdere behandeling of kun je langs je huisarts gaan.

Chlamydia klachten, hoe behandel je ze?

De Chlamydia soa is gelukkig goed te behandelen met antibiotica. Je (huis)arts zal beslissen welke dosering voor jou van toepassing is. Belangrijk is dat personen waarmee je het afgelopen half jaar seksueel verkeer hebt gehad ook behandeld worden. Alleen op die manier kan je voorkomen dat je opnieuw besmet wordt of dat zij anderen opnieuw besmetten. Daarbij is het ook belangrijk dat je de kuur helemaal af maakt. En let op: een week na de behandeling is het nog mogelijk dat je chlamydia overdraagt. Heb dus de week na je behandeling nog geen seksueel contact.

Niets doen bij Chlamydia

Voor velen die vermoeden een SOA te hebben is het een drempel om naar de huisarts te stappen. Je schaamt je en je wilt niet dat personen hier iets over komen te weten. Toch is het verstandig je op tijd te laten behandelen tegen Chlamydia. Onbehandelde chlamydia kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Vrouwen die zich niet laten behandelen lopen het risico op ontstekingen in de eileiders en bekkengebied, chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid. Mannen lopen een risico op ontstekingen in de bijbal of prostaat en kunnen tijdelijk minder vruchtbaar zijn.

Heb je klachten of twijfel je of je chlamydia hebt? Ga naar de GGD of huisarts en laat je testen op een SOA.

[bol_product_links block_id=”bol_54b8f823c6f03_selected-products” products=”9200000010134931,9200000005138561″ name=”thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Lekker verder lezen