Na een of twee wijntjes merk je dat praten wat makkelijker gaat. Na drie of vier wijntjes vertel je meer dan je lief is en na anderhalve fles kom je moeilijk uit je woorden. Wetenschappers uit Oregon en een promovenda uit Nederland zijn geïnteresseerd in hoe dat komt en zijn het effect van alcohol op de hersenen gaan onderzoeken.
Dronken zebravinken
Om het effect te onderzoeken hebben de wetenschappers van de Universiteit van Oregon een kleine hoeveelheid alcohol in de drinkbakjes van zebravinken, kleine vogeltjes die mooi kunnen zingen, gedaan en de gevolgen bestudeerd. Het gedrag van de vogels veranderde niet en zij bleven prima in staat om te vliegen. Wat de wetenschappers echter wel opviel was dat de zebravinken minder luid en slordiger begonnen te zingen.
Hieruit kunnen de wetenschappers concluderen dat alcohol een sterk effect heeft op het spraakgedeelte van de hersenen. Met deze bevindingen gaan zij het effect van alcohol op het spraakvermogen verder onderzoeken, maar dan op mensen. Zij denken dat dit mogelijk bij mensen namelijk eenzelfde effect heeft.
Geconcentreerde jongeren
Promovenda Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar het effect van alcohol drinken op de hersenen, in specifiek het prestatievermogen, van jongeren tussen elf en negentien jaar. Daarvoor heeft ze 2230 jongeren onderzocht die ze had onderverdeeld in zes groepen van niet drinkers tot zware drinkers. Er werden geen verschillen tussen de verschillende groepen gevonden.
Hier kan uit geconcludeerd worden dat drinken geen invloed op het prestatievermogen heeft van jongeren. De uitkomst suggereert dat het wekelijks nuttigen van meer dan tien glazen alcohol over een periode van vier jaar geen invloed heeft op het concentratievermogen van jongeren.
Verbazing alom
Sarai Boelema is verbaasd over de uitkomst. Zij ging er vanuit dat (veel) alcohol drinken een negatief effect zou hebben op de hersenen van jongeren. Een mogelijke verklaring is volgens haar dat het effect van alcohol op het ontwikkelende brein van de jongeren subtieler is dan wat er tot op heden gedacht werd. Interessant onderzoek nu zou zijn wat de alcohol deed met het spraakvermogen van de jongeren.
Massaal alcohol gaan drinken?
Beide onderzoeken vragen om verder onderzoek naar de effecten van alcohol op de hersenen. Dit betekent dus dat jongeren nu niet massaal alcohol moeten gaan drinken, ondanks de uitkomsten van de onderzoeken. Af en toe alcohol drinken kan geen kwaad, indien je verantwoord met alcohol omgaat.