Over anticonceptie doen veel verhalen de ronde. Je zou van de pil onvruchtbaar kunnen worden en je borsten worden groter als je de pil slikt en noem zo nog maar enkele voorbeelden. Maar welke geruchten zijn nu waar en en welke niet? In dit artikel zetten we de fabels en feiten over de anticonceptiepil op een rij.
Van de pil kom je aan
Dit kan inderdaad. Als je zwaarder bent geworden nadat je met de pil bent gestart dan kan deze toename in gewicht komen door onnodig vocht dat je lichaam vasthoudt. Hoe dit kan? De meeste pillen bevatten twee hormonen: een oestrogeen dat de vochtopname bevordert en een progestageen dat de eetlust kan bevorderen. Door de werking van deze twee hormonen kun je dus iets aankomen in gewicht als je met de pil bent gestart. Niet alle anticonceptiepillen zullen hetzelfde effect hebben op je lichaam. Kies daarom als je begint met de pil begint de pil uit die bij jou past. Je huisarts kan je hierin adviseren.
Van de pil worden je borsten groter
Dit zal per vrouw verschillen. Sommige pillen stimuleren de borstklieren meer dan andere, vandaar dat je borsten nadat je met de pil bent begonnen iets groter kunnen worden. Heb je wel last van gespannen borsten? Dat komt doordat je lichaam vocht vasthoudt. Praat erover met je huisarts.
De pil beschermt tegen AIDS
Fout! De anticonceptiepil beschermt tegen een mogelijke zwangerschap, maar NIET tegen AIDS of tegen andere SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Het is daarom van belang om de pil en het condoom samen te gebruiken om te je beschermen tegen Aids en SOA’s. Anticonceptie moet niet onderschat worden.
Roken en de pil gebruiken is gevaarlijk
Waar. Roken wanneer je de pil slikt, wordt sterk afgeraden. Zeker vrouwen boven de 35 jaar lopen een verhoogd risico op schade aan hart- en bloedvaten als ze de pil gebruiken en roken. Lees als je rookt en tegelijkertijd de pil gebruikt altijd goed de bijsluiter voor meer informatie. Stoppen met roken is natuurlijk altijd het meest gezonde advies.
Voor een ingrijpende operatie moet je stoppen met de pil
Waar. Na een grote operatie moet je vaak bedrust houden. Door deze bedrust ben je amper in beweging waardoor je meer risico hebt om bloedstolsels te krijgen. De pil kan hier een invloed op hebben, daarom wordt aangeraden om een maand vóór een grote chirurgische operatie of een chirurgische ingreep aan de benen met de pil te stoppen en pas weer te beginnen twee weken nadat je weer mag lopen. Bespreek dit voor de operatie met je arts en let er dan wel op dat je niet beschermd bent tegen zwangerschap (en soa’s) in die periode.
De pil is ongezond
Dit hoeft niet zo te zijn. Vaak wordt gezegd dat de hormonen in de pil ongezond voor je zijn. De hoeveelheid hormonen in de anticonceptiepil van tegenwoordig zijn echter niet meer te vergelijken met de hoeveelheid hormonen die verwerkt waren in de eerste pillen van 40 jaar geleden. De hoeveelheden hormonen in de pil liggen nu heel wat lager, waardoor we niet meer kunnen zeggen dat de pil ongezond voor je is.
Van de pil word je onvruchtbaar
Niet waar. Er is geen verband gelegd tussen vruchtbaarheidsproblemen en het gebruik van de anticonceptiepil. Ondanks dat het soms een tijdje kan duren voordat je menstruatie weer opgang komt nadat je gestopt bent kun je onmiddellijk zwanger worden.
Je moet af en toe stoppen met de pil
Niet waar. Het gerucht doet vaak de ronde dat je soms even een periode moet stoppen met de pil om je lichaam rust te geven. Als je geen last hebt van bijwerkingen is er echter geen enkele reden om tijdelijk te stoppen met de anticonceptiepil. Anticonceptie en de invloed op je lichaam wordt met grote zorgvuldigheid getest.
Met de pil heb je meer kans op trombose
Waar. Het gebruik van een combinatiepil geeft een licht verhoogde kans op het krijgen van trombose (vorming van een bloedstolsel in een ader). De kans om een bloedstolsel in een ader te krijgen, is het grootst tijdens het eerste jaar dat je de pil gebruikt.
Met dank aan: Marketing specialisten Utrecht begint hier