SOA Symptomen; van jeuk rondom de intieme zones tot zweertjes

Home » dossier » soa » SOA Symptomen; van jeuk rondom de intieme zones tot zweertjes

Een one night stand na een wilde avond in de kroeg, een avontuurtje met een vakantieliefde of seks met je vaste partner. Elke keer dat je onveilig vrijt met iemand loop je risico. Want wie zegt dat jouw sekspartner geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onder de leden heeft? Lees alles over de gevolgen van onveilig vrijen, de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen die je daarmee kunt oplopen en de bijbehorende SOA symptomen.

soa symptomenWat is een seksueel overdraagbare aandoening?

Een seksueel overdraagbare aandoening – ook wel geslachtsziekte genoemd – wordt overgedragen via seksueel contact. Zoals de naam al doet vermoeden. Concreet wordt een SOA overgedragen via het sperma, vaginaal vocht, bloed en/of contact tussen de slijmvliezen. De slijmvliezen bevinden zich bij de penis, vagina, in de mond en de anus. Daardoor kan een SOA ook overgedragen worden tijdens orale seks. Er zijn ook geslachtsziekten die bij de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. De bekendste variant hiervan is HIV, maar ook hepatitis B en syfilis kunnen op die wijze worden overgedragen.

Vorig jaar lieten ruim 120.000 Nederlanders zich bij een SOA-centrum controleren op een geslachtsziekten. Bij vijftien procent van de mannen en vrouwen die een dergelijk onderzoek lieten doen werd één of meerdere geslachtsziekten geconstateerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt een SOA relatief vaak voor bij mannen die seks hebben met andere mannen. In 2012 werd bij twintig procent van hen één of meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen geconstateerd.

Welke soa’s zijn er?

Volgens Soa Aids Nederland telt Nederland zeven veelvoorkomende SOA’s, te weten: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis b, herpes genitalis, syfilis en hiv. Andere veelvoorkomende aandoeningen zijn: schurft, schaamluis, trichomonas, de candida-infectie en bacteri√ęle vaginose.

  • Chlamydia¬†is de meest besmettelijke SOA van zijn soort. Veel mannen en vrouwen ervaren geen klachten als ze rondlopen met deze SOA. Als vrouwen wel klachten ervaren dan betreft dit vaak een abnormale afscheiding of bloedverlies.¬†Chlamydia kan in het ergste geval leiden tot¬†onvruchtbaarheid¬†bij de vrouw en¬†verminderde vruchtbaarheid¬†bij de man. Deze SOA is te behandelen met antibiotica.
  • Genitale wratten of Condylomata¬†plaatsen zich rond of in de vagina, op de penis of anus. Genitale wratten zijn goed te behandelen, maar kunnen terugkomen. In principe loop je genitale wratten op door seksueel contact, maar het is ook mogelijk de geslachtsziekte te krijgen door een handdoek of washand te gebruiken die korte tijd daarvoor ook is gebruikt door iemand met genitale wratten.
  • Gonorroe¬†is ook wel bekend als een druiper. Daardoor zou je denken dat deze ziekte alleen bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen kunnen gonorroe krijgen. De SOA kan uiteindelijk net zoals chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid bij de vrouw of verminderde vruchtbaarheid bij de man. De geslachtsziekte is goed te behandelen met antibiotica, maar de bacterie kan terugkomen. Daarbij kan de seksuele aandoening worden overgedragen van moeder op kind.
  • Herpes Genitalis¬†is een virale infectie die uitermate pijnlijke blaasjes en wondjes vormt bij de geslachtsdelen. Net zoals bij genitale wratten is het goed behandelbaar, maar kan het terugkomen.
  • Hepatitis B¬†is een infectie aan de lever veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan overgedragen worden op verschillende manieren waarvan seksueel contact er eentje is. De hepatitis B-bacterie dringt via de slijmvliezen (die zich in de mond, vagina, anus en penis bevinden) het lichaam binnen en verspreidt zich vervolgens via de bloedbaan naar de lever. Vervolgens veroorzaakt de bacterie ontstekingen. Soms ervaren mensen die ge√Įnfecteerd zijn met het virus geen klachten, maar op de lange termijn kan hepatitis B voor blijvende schade aan de lever zorgen. Over het algemeen komt het lichaam de infectie zelf weer te boven, maar soms kan iemand het virus niet aan waardoor er een chronische hepatitis B-infectie ontstaat.
  • Syfillis¬†is volgens Soa Aids Nederland een ernstige geslachtsziekte die echter wel goed te genezen valt als je dit op tijd doet. Ook syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze verspreidt zich via het bloed door het lichaam. Op de plek waar je ge√Įnfecteerd bent zullen zweertjes van ongeveer een centimeter groot ontstaan. Deze zweertjes verdwijnen ook zonder behandeling binnen een week of drie. Dit betekent echter niet dat de geslachtsziekte ook is verdwenen. De SOA is nog altijd in het lichaam aanwezig maar belandt in een tweede fase waardoor hij meer schade aanricht. Hierbij kun je denken aan een aantasting van het hart, het ruggenmerg, de nieren en hersenen.

Soa soortenSOA symptomen; wat zijn ze?

Op het moment dat je een verandering waarneemt in de afscheiding van je penis, vagina of anus, kan er sprake zijn van een SOA. Bij vrouwen is er vaak sprake van een toename van de afscheiding of een verandering van de substantie. Deze zou bijvoorbeeld opeens waterig, gelig, groenig en/of melkachtig kunnen zijn. Verder kan een verandering van de geur van je afscheiding duiden op een SOA.

Een ander symptoom dat kan duiden op een SOA is een branderig, ge√Įrriteerd of pijnlijk gevoel bij het plassen. Verder zijn zweertjes, blaasjes en wratjes in de intieme zones (penis, vagina, anus of mond) geen goed teken.

Mensen met een seksueel overdraagbare aandoening ervaren vaak ook jeuk in de omgeving van de intieme zones. Dit betekent echter niet dat als je daar jeuk hebt er ook sprake is van een SOA. Dit is ook het geval als je liezen zijn opgezwollen, de man pijn heeft aan de ballen, de vrouw pijn heeft in de onderbuik en wanneer er pijn is tijdens het vrijen of er bloedverlies optreedt.

Wat kun je doen als je vermoedt dat je een SOA hebt?

Als je last hebt van SOA symptomen, dan zijn er verschillende¬†soa-tests¬†waarmee je thuis kunt onderzoeken of je een geslachtsziekte hebt. Dit wordt met name prettig ervaren door mensen die de drempel hoog vinden om naar de huisarts te gaan. De Soapoli-online SOA test is een compleet laboratorium testpakket welke belooft je op 5 SOA’s te testen en¬†binnen 3 werkdagen van een uitslag te voorzien. Met een duidelijke gebruiksaanwijzing die je stap voor stap uitlegt hoe je de testen afneemt. De chlamydiatest voor vrouwen van testpoint¬†stelt al binnen een kwartier vast of er sprake is van een geslachtsziekte die voor onvruchtbaarheid bij vrouwen kan zorgen.¬†Naar aanleiding van deze testen kan je altijd naar de huisarts gaan. Hij zal weten wat te doen en welke behandelingen mogelijk zijn of je neemt contact op met de klantenservice van soapoli-online.

[bol_product_links block_id=”bol_54b63da1bb46f_selected-products” products=”9200000005138561,9200000036506151″ name=”soa thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lekker verder lezen