Coeliakie (gluten intolerantie) is een veel voorkomende darmziekte. Iemand die gluten intolerant is, is overgevoelig voor gluten. Deze gluten tasten de darmvlokken (villi) in het slijmvlies van de dunne darm aan, waardoor voedsel niet goed verteerd wordt. Gluten zitten in tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut. Haver kan ook glutensporen bevatten, omdat het vaak met tarwe in aanraking komt. Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer 85.000 mensen coeliakie hebben. Het komt 2 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/gluten-check” target=”_blank” icon=”ss-steamplate” dropshadow=”no” extraclass=””]Gluten-Check[/sf_button]
Symptomen van coeliakie
Coeliakie wordt vaak verward met glutenallergie, een zeldzame allergie tegen graaneiwitten (gluten). Bij een allergie reageert het afweersysteem van je lichaam heftig op de gluten door antistoffen aan te maken. Bij een overgevoeligheid worden gluten niet goed verdragen. Je afweersysteem is hier niet direct bij betrokken.
Het is nog niet bekend wat de exacte oorzaak van coeliakie is. De darmvlokken zijn minder goed ontwikkeld of gevoeliger voor beschadiging. Wel is bekend dat erfelijkheid en omgevingsfactoren hier een belangrijke rol bij spelen. De symptomen van coeliakie kunnen per persoon verschillen. Bij kinderen kunnen de volgende klachten duiden op een glutenintolerantie:
- Buikpijn
- Slecht verteerde, vettige ontlasting
- Afwisselend diarree en verstopping
- Dikke buik
- Gewichtsverlies
- Weinig eetlust
Glutenintolerantie kan ook op latere leeftijd ontstaan. Klachten waarmee volwassenen dan te maken hebben zijn onder andere buikpijn, diaree, chronische vermoeidheid en gewichtsverlies.
Wat zijn de gevolgen van coeliakie?
Als coeliakie bij jonge kinderen niet behandeld wordt, kan het zorgen voor een groeiachterstand, skeletmisvormingen door tekort aan vitamine, bloedarmoede of botontkalking. Bij volwassenen is het risico op onvruchtbaarheid bij mannen en onvruchtbaarheid bij vrouwen verhoogd. Je kunt eenvoudig zelf een betrouwbare test uitvoeren met een Gluten-check.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/gluten-check” target=”_blank” icon=”ss-steamplate” dropshadow=”no” extraclass=””]Gluten-Check[/sf_button]
Wat te doen bij coeliakie?
Als je coeliakie hebt, is het verstandig een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dit dieet volgt je je leven lang. Dit glutenvrije dieet vermindert je klachten en beschadigingen aan de dunne darm. Ook beschermt het je tegen complicaties op de lange termijn. Als je coeliakie hebt of denkt te hebben, is het raadzaam je arts te raadplegen. Als je gluten intolerant bent, kan je arts je doorverwijzen naar een diëtist. Begin nooit zomaar aan een glutenvrij dieet.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?