Hoe voorkom je sportblessures? Tijd voor tips

Home » dossier » hardlopen » Hoe voorkom je sportblessures? Tijd voor tips

Een sport beoefenen is een leuke activiteit, je houdt je daarmee fit en je kunt daarmee ook je conditie op peil te houden. Jammer genoeg is een blessure oplopen bij het beoefenen van een sport geen ondenkbaar fenomeen.

Sommige blessures hebben we tot een zekere wel in de hand, dit heeft allemaal te maken met hoe ons lichaam in elkaar zit. Sportblessures voorkomen is een zaak die heel erg belangrijk is.

Wat houdt een blessure in?

Een sportblessure is een aantasting van een onderdeel in ons bewegingsmechanisme. Spieren, gewrichten, botten of pezen maken allemaal deel uit van een belangrijk deel die ons in beweging houdt. Een blessure treedt op wanneer deze componenten worden overbelast.

Hieronder zullen er handige tips worden aangedragen om ervoor te zorgen dat jij een sportblessure kan voorkomen of de kans erop kan verminderen.

Tips om een sportblessure te voorkomen

Wanneer je bezig ben met hardlopen is het belangrijk dat je niet abrupt stopt. Dit vergroot de kans op een blessure. Het beste is om je training geleidelijk aan te beëindigen. Een warming-up doen voor je start met je training is het beste dat je kunt doen. En overdrijf niet met de zwaarte van je training. Licht sporten is ook heel effectief.

sportblessures voorkomen

Koude spieren zijn meer vatbaar voor blessures, terwijl goed opgewarmde spieren de opname van zuurstof en energie sneller tot zich neemt. Dit komt, omdat de bloedcirculatie op gang wordt gebracht door de warming-up.

Tijdens de training is het belangrijk dat je uitgerust bent met de juiste schoeisel om je voldoende ondersteuning te kunnen bieden.

Een goede tip is om advies te vragen welke schoenen de beste comfort bieden aan je voeten. Een verkeerde techniek is een van de meest voorkomende oorzaken van een blessure.

Aan de hand van wat voor soort sport je beoefend zijn bepaalde technieken uit den boze. Sportblessures voorkomen met de juiste technieken is dus goed mogelijk.

Toch geblesseerd?

Er is een nieuwe manier om sportblessures te behandelen: lasertherapie. Deze techniek wordt al gebruikt door Amerikaanse topsporters in de NBA en voetbalcompetitie. Ook in Nederland start lasertherapie met een opmars.

Voordeel van de techniek is dat het onderhuids werkt. Daardoor versnelt het herstel en wordt pijn weggenomen. Je herstel kan tot drie keer sneller vorderen. Nadelen zijn er ook: behandeling wordt (nog) niet vergoed door je zorgverzekering.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten