5x tips tegen een ochtendhumeur

Home » volwassen » 5x tips tegen een ochtendhumeur

tips tegen een ochtendhumeur

Elke keer wanneer je opstaat ben je prikkelbaar. Je wilt het liefst met rust gelaten worden tot je echt wakker bent geworden. Hoe kom het toch dat je telkens last hebt van een ochtendhumeur? En hoe kom je er eigenlijk vanaf? Wij geven je alle tips tegen een ochtendhumeur!

Het ontstaan van een ochtendhumeur 

Een ochtendhumeur heeft te maken met je biologische klok en niet wat je instelling of karakter is. Vaak zeggen mensen tegen je dat je niet zo chagrijnig moet doen, maar jij kunt daar zelf niks aan doen. Een ochtendhumeur ontstaat vaak door een slaaptekort of niet goed kunnen slapen. Ook heeft het ermee te maken of je een avond- of een ochtendmens bent. Avondmensen hebben meer moeite met het opstaan, omdat zij vaak laat gaan slapen of laat in slaap komen. Ochtendmensen daarentegen hebben niet zo’n moeite met opstaan en hebben minder vaak een ochtendhumeur, omdat zij in de ochtend vaak al ‘wakker’ zijn.

Maar wat kun je er nou tegen doen? Dit zijn de tips tegen een ochtendhumeur!

Tips tegen een ochtendhumeur

Tip 1: Ga op tijd naar bed

Het is oorzaak nummer één bij een ochtendhumeur: te weinig slaap. Wanneer je in de ochtend moe wakker wordt, wil je het liefst nog een tijdje blijven liggen. Je moet jezelf uiteindelijk uit bed slepen en het gevolg daarvan is een slecht humeur. Heb je wel lekker geslapen, dan is de kans groter dat je wel zin hebt in de dag, omdat je fris en uitgeslapen bent. Elke dag lekker vroeg naar bed gaan dus!

Tip 2: Niet haasten in de ochtend

Zet op tijd je wekker, en ga er op tijd ook uit. Niet zo lang snoozen dus, maar stap gelijk uit bed en maak tijd om een lekker kopje koffie of thee op te drinken. Ga je niet haasten, want daar wordt je alleen nog maar chagrijniger van. Leg alle spullen de dag van te voren al klaar. Zo hoef je ook niet zoveel dingen meer te doen voordat je het huis uit gaat en heb je meer de tijd om je te focussen op wakker worden.

Tip 3: Gebruik muziek

Het liefst wil je dat niemand met je praat, zodat je lekker ook niet terug hoeft te praten. ‘Even helemaal niks doen’ vind jij de beste manier om wakker te worden. Wil je sneller wakker worden? Gebruik dan muziek! Doe je oortjes in, en knal er ’s ochtends even een paar van je favoriete liedjes doorheen. Grote kans dat je daardoor in een goede stemming terecht komt en geen last meer hebt van je ochtendhumeur.

Tip 4: Maak een lekker ontbijtje

Heb je een lekker ontbijtje in het vooruitzicht, dan heb je ook meer zin om op te staan. Neem de tijd om even een lekker ontbijtje voor jezelf te maken. Je favoriete thee, verse sinaasappelsap en misschien wel een croissantje met jam. Even jezelf verwennen voordat de dag daadwerkelijk begint. Vaak voel je je daarna al weer wat beter en kun je er weer tegenaan, zónder ochtendhumeur.

Tip 5: Plan van te voren wat je die dag gaat doen

Vaak staan mensen op met stress. Wat moet er vandaag allemaal gedaan worden? Je begint je dag niet goed wanneer je gedachten overal naartoe schieten. Maak de dag van te voren al een soort to-do list klaar, met dingen die je de volgende dag moet doen. Zo begint je dag minder chaotisch en kun je vrolijk je dag beginnen, omdat je allang weet waar je aan toe bent.

Hopelijk heb je wat aan deze tips tegen een ochtendhumeur en kun je morgen lekker vrolijk opstaan. Succes!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten