Eczeem; wat doe je er tegen?

Home » dossier » allergie » Eczeem; wat doe je er tegen?

EczeemEczeem is een vervelende huidziekte die steeds meer mensen treft, zowel jong als oud. Eczeem treft ook steeds meer slachtoffers bij baby’s en kinderen. Eczeem uit zich vooral in je gezicht en in je nek maar even goed op je elleboog, knie├źn, polsen, je enkels en in je neus. Maar wat is eczeem nu precies, hoe krijg je eczeem en hoe raak je ervan verlost?

Eczeem is een chronische huidaandoening. Een rode, schrale, schilferige, gezwollen en vooral pijnlijke huid zijn de belangrijkste symptomen van deze veel voorkomende huidaandoening. Eczeem veroorzaakt ook hevige jeuk. Als je teveel krabt kan eczeem gaan bloeden. Als gevolg van een allergische reactie kan dit deze kwaal alleen maar verergeren. Vooral baby’s en kinderen worden door eczeem getroffen. Na hun derde verjaardag verdwijnt eczeem, om op latere leeftijd vaak weer terug te keren. .

Oorzaken van eczeem

Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar mogelijke oorzaken van eczeem. Ze weten wel dat er bij mensen met deze huidaandoening iets mis is met de bescherming van hun huid en met een slecht functioneren van hun immuunsysteem. Eczeem kan ook erfelijk belast zijn.

Externe factoren

Er bestaan vele soorten eczeem en sommige ervan hebben externe oorzaken zoals het gebruik zeep, cosmetica, schoonmaakmiddelen, waspoeder, wasverzachter, sieraden, metalen, transpiratie, weersomstandigheden, allerlei allergie├źn waaronder huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren.

Eczeem voorkomen en/of behandelen

Waar eczeem door wordt veroorzaakt, maar hier volgen enkele tips die je kunt checken om te kijken of je eczeem hierdoor wordt veroorzaakt of dat je er op deze manier iets tegen kunt doen.

Huidverzorging

Zorg voor een aangepaste verzorging van je huid en voorkom uitdroging. Dit doe je door je huid goed te verzorgen en je huid zo goed mogelijk te hydrateren. Gebruik bij voorkeur hypo allergene en parfumvrije huidverzorgingsproducten.

Douchen en baden

Aangeraden wordt om niet te heet te douchen, maar lauw water te gebruiken. Het hete water kan je huid namelijk extra uitdrogen. Ook sterke douchegels kunnen je huid uitdrogen. Badder of douche ook niet te vaak, niet vaker dan driemaal per week. Wil je toch iets van een geur gebruiken, gebruik dan een badolie.

Uitlokkende prikkels vermijden

Vermijd producten die irritatie kunnen uitlokken. Draag geen wollen kleding en voorkom transpiratie. Vermijd contact met huisdieren, cosmetica en sterke zeepproducten.

Vochtigheidsgraad

De huid van eczeem pati├źnten is heel gevoelig, een steeds wisselende luchtvochtigheid kan daardoor invloed hebben op eczeem klachten.┬á Zorg daarom dat je een zo constant mogelijke luchtvochtigheid in je huis hebt.

Voeding

Voedselovergevoeligheid kan een oorzaak zijn van het ontstaan van eczeem. Houd daarom in de gaten of je extra last hebt van eczeem na het eten van bepaalde voedingsproducten. Mocht dit zo zijn vermijd dan deze voeding waarvoor je allergisch bent zoals bijvoorbeeld koemelk, eiwitrijke voeding, vis en/of noten.

LuchtreinigerHuisstofmijt

Probeer huisstofmijt zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door je slaapkamers zeker overdag goed te luchten en je bedlinnen open te slaan. Zorg in alle kamers voor voldoende verlichting, daar houdt de huisstofmijt niet van. De ideale slaapkamertemperatuur varieert tussen 15┬░ en 18┬░ C. Je kunt het beste geen tapijt als vloerbedekking nemen. Doe je dat toch, kies dan voor tapijt van een goede kwaliteit. Reinig ook regelmatig je matras of kies bijvoorbeeld voor een luchtreiniger om de lucht in je slaapkamer schoon te houden.

Leer omgaan met stress

Ook stress kan eczeem extra uitlokken. Als je veel last hebt van stress is het dus van belang dit aan te pakken. Spreek over eventuele problemen en gevoelens, neem voldoende ontspanning, nachtrust en lichaamsbeweging.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten