Wist je dat je van een te hoge bloeddruk helemaal niets hoeft te merken? Maar weinig mensen hebben klachten die passen bij de ziekte en als mensen die klachten wel ervaren dan negeren ze die vaak. Daarom wordt een hoge bloeddruk ook wel de silent killer genoemd. Het kan daarom verstandig zijn om je bloeddruk zelf thuis in de gaten te houden. Maar hoe doe je dat: zelf je bloeddruk meten.
Wat is je bloeddruk?
Je hart heeft een bepaalde kracht nodig om je bloed rond te pompen in het lichaam. De kracht die je hart hiervoor gebruikt – en daarmee uitoefent op de wanden van je bloedvaten – noemen we de bloeddruk. Als je je bloeddruk meet dan krijg je te maken met je onder- en bovendruk. De bovendruk is de druk waarmee je hart het bloed in je bloedvaten pompt en de onderdruk is de druk op het moment dat je hart zich weer ontspant. Bij een hoge bloeddruk is vaak zowel je onder- als bovendruk verhoogd.
Te hoge of te lage bloeddruk
Waarschijnlijk heb je de termen ‘hoge bloeddruk’ en ‘lage bloeddruk’ weleens in je omgeving gehoord. Maar wat is eigenlijk een hoge of lage bloeddruk? Bekijk het zelf in onze adviestool (gebaseerd op gegevens van de Hartstichting).
Een bloeddrukmeter voor thuis kopen
Volgens de Hartstichting is het zelf meten van je bloeddruk met name zinvol voor mensen die roken, te zwaar zijn, veel stress ervaren en/of een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ook voor mensen die met hart- en vaatziekten kampen of medicijnen slikken om een hoge bloeddruk te onderdrukken, kan het interessant zijn om de bloeddruk thuis in de gaten te houden. Als je thuis je bloeddruk wil meten dan kan je kiezen uit twee soorten bloeddrukmeters; de polsbloeddrukmeter en de bovenarmbloeddrukmeter. Aangezien een bloeddrukmeter gevoelig is voor beweging, is de polsdrukmeter gevoeliger voor fouten. ‘Bij een meting via de bovenarm is de kans op beweging verwaarloosbaar’, aldus de Hartstichting. Het Dabl-instituut test de betrouwbaarheid van bloeddrukmeters volgens internationale protocollen. De Nederlandse Hartstichting publiceert jaarlijks een lijst met door het DABL Instituut goedgekeurde bloeddrukmeters. Niet alle bloeddrukmeters in hun overzicht zijn te koop in Nederland.
Je bloeddruk meten met een bovenarmmeter
Ga voorafgaand aan het meten van je bloeddruk aan een tafel zitten. Op deze tafel kunnen je armen rusten tijdens de mening. Daarmee voorkom je onnodige beweging die de meting kunnen vertroebelen. Probeer in de minuten voorafgaand aan de mening wat rust te houden. Dus praat, eet en beweeg niet. Drink ook niet kort voor de meting een kop koffie en rook geen sigaret. Maak vervolgens je bovenarm vrij van kleding. Dit omdat de meting plaats moet vinden op een ontblote bovenarm. Als je het manchet van de bloeddrukmeter één tot twee centimeter boven je elleboog bevestigt, dan bevindt het manchet zich ongeveer op harthoogte. Doe twee metingen en noteer van beide metingen de boven- en onderdruk. Noteer tevens de datum en het tijdstip van de meting. Herhaal dit ’s ochtends en ’s avonds zodat je de verschillende resultaten kunt vergelijken en er een gemiddelde ontstaat.
Je bloeddruk meten met een polsmeter
Als je ervoor kiest je bloeddruk te meten met een polsmeter, dan zoek je net zoals bij de bovenarmmeter een plaats waar je je armen op kunt laten steunen. Je gaat rechtop zitten en schuift vervolgens het manchet van de bloeddrukmeter om je pols. Ook hierbij geldt dat er geen kleding tussen de meter en je huid mag zitten. Vervolgens breng je je pols op harthoogte en druk je op start. Doordat je eventjes met je pols in de lucht zit kan het voorkomen dat je beweegt. Beweging kan de betrouwbaarheid van de meting ten slechte komen, vooral bij de pols bloeddrukmeter kan dit leiden tot verkeerde resultaten. Ook bij een polsmeting geldt dat het raadzaam is om het half uur voor de meting geen intensieve activiteit te ondernemen maar even rust te houden.
Zelf je bloeddruk meten? Zes tips
Als je zelf thuis je bloeddruk wilt meten, dan zijn er een aantal tips om een zo betrouwbare mogelijke meting te krijgen.
- Lees de gebruiksaanwijzing van je bloeddrukmeter goed en volg deze. Als je de aanwijzingen niet goed opvolgt dan kan dit zorgen voor verschillen in de uitslag. Let bijvoorbeeld op of jouw bloeddrukmeter een voorkeur heeft voor het meten bij de linker- of rechterarm. Sommige bloeddrukmeters maken hier onderscheid in. Over het algemeen zal je bloeddruk iets hoger zijn als je hem meet bij je rechterarm, maar dit verschil is verwaarloosbaar. Vanwege dit onderscheid is het wel raadzaam om de meting altijd aan dezelfde arm te doen. Anders schrik je misschien van verschillen die uitsluitend veroorzaakt worden door het verschil tussen rechter- en linkerarm.
- Neem de vijf minuten voordat je je bloeddruk wilt meten een beetje rust. Ga alvast zitten, praat niet en eet niet. Beweeg en praat ook niet tijdens de meting zelf.
- Rook niet vlak voordat je je bloeddruk wilt meten, dit kan invloed hebben op de uitslag. Net zoals het drinken van koffie.
- Zorg dat je ergens gaat zitten waar je je armen kunt laten rusten tijdens de bloeddrukmeting. Bijvoorbeeld in de buurt van een tafel
- Meet je bloeddruk op een ontblote bovenarm of pols. Zorg ook dat je kleding niet knelt.
- Voor een goede indruk van je bloeddruk, kun je de eerste week vier keer per dag je bloeddruk meten. Dit doe je twee keer ’s ochtends en twee keer ’s avonds. Dit ritueel kun je daarna één keer in de drie maanden herhalen. Daarmee creëer je een betrouwbaar inzicht in je hoogte van je bloeddruk. Het is overbodig om dit zevendaagse ritueel vaker te herhalen.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?