Last van hoofdpijnaanvallen voor of tijdens je menstruatie en komen deze elke maand weer opdagen? Grote kans dat je hormonale migraine hebt. Ongeveer 310.000 vrouwen in Nederland hebben er last van. Wat hormonale migraine precies inhoudt en wat je er tegen kunt doen? Dat lees je in dit artikel!
Wat is hormonale migraine?
Hormonale migraine wordt ook wel menstruele migraine genoemd. De hoofdpijn die tijdens een migraineaanval komt opdagen, vindt altijd rondom je menstruatie plaats en voelt ook anders aan dan gewone spanningshoofdpijn. Naast hoofdpijn heb je ook last van andere menstruatieklachten, zoals rugpijn, stemmingswisselingen, buikpijn en slaap je bijvoorbeeld slecht. Ook kun je iedere maand tijdens je menstruatie verwachten dat je last krijgt van hoofdpijn. De klachten kunnen in sommige periodes erger zijn dan in andere periodes. Wanneer je in de overgang bent, kan de migraine toenemen in hevigheid.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”http://tinyurl.com/og6s6yx” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”yes” extraclass=””]Medicijnen tegen migraine vanuit huis bestellen?[/sf_button]
Kenmerken van hormonale migraine
Meestal beginnen de klachten 2 à 3 dagen voor je menstruatie en duren tot 2 à 3 dagen na je menstruatie. Het kan ook zo zijn dat je ergens in je cyclus last hebt van migraine en dat de klachten zwaarder zijn wanneer je menstrueert. Ook vrouwen die aan de pil zijn, kunnen in hun stopweek last krijgen van hormonale migraine.
Om daadwerkelijk van hormonale migraine te spreken, heb je naast hoofdpijn, ook last van andere klachten. Deze klachten zijn voor ieder persoon verschillend. Zo kun je last hebben van de volgende migraine symptomen:
- Je hebt aan Ă©Ă©n of twee zijden van je hoofd last van hoofdpijn
- De hoofdpijn is bonzend en voelt anders aan dan een ‘gewone’ spanningshoofdpijn
- Bij lichamelijke of mentale inspanning wordt de hoofdpijn erger
- Tijdens een hoofdpijnaanval wil je licht en geluid het liefst mijden
- Een hoofdpijnaanval duurt 4 tot 72 uur lang
- Je kunt je dagelijkse dingen niet meer doen, omdat je belemmert wordt door de hoofdpijn
- Je voelt je beroerd/misselijk
Heb je geen last van deze kenmerken, dan heb je waarschijnlijk hormonale hoofdpijn. Hierbij is er dus geen sprake van migraine. Wanneer je vooral last hebt van duizeligheid en hoofdpijn, kun je last hebben van vestibulaire migraine.
Oorzaak hormonale migraine
Het is nooit wetenschappelijk bewezen wat de precieze oorzaak is van hormonale migraine. Toch zijn er een paar factoren bekend die te maken kunnen hebben met het ontstaan van deze vorm van migraine. Ten eerste kan het te maken hebben met een laag oestrogeengehalte. Vlak voordat de menstruatie begint, wordt dit hormoon namelijk onttrokken aan het bloed in het lichaam. Dit zou ook een trigger kunnen zijn van de hoofdpijnaanvallen, in plaats van de oorzaak. Ook kan het liggen aan de plotselinge daling van oestrogeen, en niet aan het lage oestrogeengehalte in het algemeen. Als laatste kan hormonale migraine ook te maken hebben met erfelijke aanleg.
Lees meer over…
[sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/tips-tegen-hoofdpijn/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Tips tegen hoofdpijn[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/migraine-symptomen-zo-herken-je-het/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Migraine symptomen[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/vestibulaire-migraine-wat-is-het/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Vestibulaire migraine[/sf_button]
Behandeling hormonale migraine
Wanneer je denkt last te hebben van hormonale migraine, is het verstandig om langs te gaan bij een (online) dokter. Veel vrouwen (namelijk 59%) hebben nog nooit een dokter bezocht voor hun hoofdpijn. Zij denken vaak dat ze zich aanstellen, of dat er bijvoorbeeld niks aan te doen is. Toch is hormonale migraine altijd wel een goede reden om een dokter te bezoeken.
Hormonale migraine wordt gewoon behandeld zoals elke andere vorm van migraine. Meer daarover lees je in ons artikel over de behandeling van migraine.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?