Een koortslip, wat nu?

Home » uitgelicht » Een koortslip, wat nu?

Een koortslip (herpes labialis) is voor veel mensen een doorn in het oog. BenĀ jeĀ echter eenmaal besmet met het virus, dan raak je het ook niet meer kwijt. Voorkom dus dat jeĀ het virus dat herpes labialis veroorzaakt in jeĀ lichaam krijgt.

KoortslipHoe krijg je een koortslip?

Maar hoe kun jeĀ nou besmet raken? Meestal gebeurd dit al als je nog in je kinderjaren zit. Als je in aanraking komt ā€“ bijvoorbeeld door zoenen ā€“ met iemand die een koortslip heeft, is de kans groot dat je het virus ook krijgt. Ditzelfde geldt voor niet direct fysiek contact. Het drinken uit een glas waar daarvoor iemand uit heeft gedronken die een koortslip heeft, kan er ook voor zorgen dat je zelf het virus oploopt.

Koortslip voorkomen

Er zijn tal van mogelijkheden om alle problemen voor te zijn. Zorg in eerste instantie dat uw weerstand op peil is. Eet en drink gezond en zorg voor voldoende nachtrust. Vermijdt daarnaast contact met mensen die een koortslip hebben. Als je al wel een koortslip hebt moet je vaak je handen wassen. Ook zijn er andere mogelijkheden om je koortslip te behandelen. Ā Bescherm je mond tegen zonlicht. Dit kun je doen door lippenbalsems te kopen waarin een zonnefactor zit verwerkt.

Herpes labialis duurt meestal een aantal dagen. Daarna verdwijnt het weer. Een koortslip in de ā€˜slapende vormā€™ (dus niet zichtbaar) is niet overdraagbaar. Het virus kan weer zichtbaar worden als je weerstand laag is of bij hormonale schommelingen, iets wat voor de vrouw geld. Wetenschappelijk is het bewezen als vrouwen zwanger zijn of in de menstruatie-periode zitten, de kans op een koortslip groter is.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten