Lekker én gezond gourmetten doe je zo!

Home » volwassen » Lekker én gezond gourmetten doe je zo!

gezond gourmetten

Oké, zo snel kun je niet aankomen met Kerstmis en oud en nieuw, maar het is ook niet de bedoeling om helemaal niet op te letten wat je qua voeding binnenkrijgt. Het kan best goed voor je zijn, om bijvoorbeeld tijdens het gourmetten een klein beetje op te letten op wat nou gezonde keuzes zijn. Zo hoef je ook niet met een schuldgevoel en een opgeblazen gevoel de tafel te verlaten! Maar hoe doe je dat, gezond gourmetten?

Tips voor gezond gourmetten

Zorg voor voldoende groente 

Een gourmettafel is niet compleet zonder een frisse bite in de vorm van een salade, of groenten die je mee kunt bakken. Champignons, ui, courgette en paprika kun je bijvoorbeeld heerlijk meebakken met het vlees en het zorgt ook nog eens voor een goede afwisseling. En wat dacht je van komkommer en tomaat, die je gewoon in een bakje op tafel kunt zetten. Super handig!

Let op het vlees wat je eet

Wanneer je aan het gourmetten bent, eet je je buik vol aan allerlei vleesproducten. Daar is helemaal niks mis mee, want vlees heeft je lichaam ook nodig door de eiwitten en vitaminen die erin zitten. Toch kun je het gourmetten gezonder maken, door te kiezen voor de magere varianten. Een slavink kun je dus makkelijk verwisselen voor biefstuk of varkenshaas. Ook kun je gezonder eten, door minder rood vlees te eten en wat meer kip en vis. Dat kan ook hartstikke lekker zijn!

Eet je niet vol aan brood en vette sausjes

Natuurlijk mag je er wel wat van hebben, maar over het algemeen geldt dat brood en sausjes dé dikmakers zijn van het gourmetten. Zit je even te wachten op je vlees, heb je ineens alweer vier stukjes wit stokbrood gehad met kruidenboter. Niet erg healthy. Wat je beter kunt eten? Wit stokbrood zit vol met suikers, en in plaats daarvan kun je beter bruin stokbrood eten. Ook kun je de kruidenboter beter vervangen met wat olie gemengd met knoflook, dat is wat minder vet dan kruidenboter.

Bak in olijfolie, niet in boter

Deze tip heb je vast eerder gehoord: het is namelijk veel gezonder om in olijfolie te bakken, in plaats van boter. Boter is namelijk veel vetter en olijfolie, wokolie of kokosolie zijn alle drie een gezondere variant. Ben je bang dat dat niet zo lekker smaakt als boter? Toch smaakt het hetzelfde, maar wil je toch voor boter gaan, kies dan vloeibare boter.

Drank op? Drink voldoende water

Het is nu eenmaal maar één keer in het jaar Kerstmis (en oud en nieuw), dus wil je voor alcohol gaan dan mag dat best. Drink natuurlijk niet te veel, want een flinke kater wil je ook niet hebben de volgende dag. Hou het bij een paar glazen, en zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende water blijft drinken. Alcohol droogt je lichaam namelijk uit, en water zorgt ervoor dat je ook minder last krijgt van een kater.

Zo, met deze tips kun je een stuk gezonder gourmetten. Enjoy!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten