Light kaas niet beter dan vette kaas

Home » volwassen » Light kaas niet beter dan vette kaas

Zuivel zoals melk en kaas is goed voor de gezondheid. Tenminste, zolang je er niet teveel van eet. Kaas bevat verzadigde vetten die kunnen leiden tot gewichtstoename.  Zodoende eten veel Nederlanders light kaas in plaats van gewone kaas. Deze kaas bevat namelijk minder verzadigde vetten. Een nieuw onderzoek van de zuivelindustrie laat echter zien dat het lichaam niet anders reageert op light kaas dan op vette kaas.

Drie onderzoeksgroepen

Light kaas De meeste mensen willen gezonde voedingsmiddelen eten en nemen aan dat light kaas beter voor de gezondheid is dan vette kaas. Dit komt met name door het ontbreken van verzadigde vetten. Zodoende loop je minder kans op een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de zuivelindustrie gooit deze aanname echter van tafel. Ruim 12 weken lang verdeelden de onderzoekers 139 personen in 3 verschillende groepen. Groep 1 moest wekenlang elke dag 64 tot 112 gram vette kaas eten. Voor groep twee gold dezelfde hoeveelheid, maar aten dan light kaas. De derde groep moest de kaas laten staan, en at boterhammen met ander beleg.

Weinig verschil tussen onderzoeksgroepen

Na 3 maanden werd het lichaamsgewicht, het vetpercentage en het cholesterol van alle onderzoeksgroepen gemeten. Ook de bloeddruk en de bloedvetten werden nader onderzocht. Tevens moesten de onderzoeksgroepen een dagboek bijhouden waarin ze hun ervaringen beschreven. Het zuivelonderzoek leidde tot interessante resultaten. Het toonde aan dat eerder gestelde aannames niet kloppen. Zo bleek er amper verschil te zijn tussen het cholesterolgehalte en de bloeddruk van de groep die vette kaas had gegeten en de groep die light kaas moest eten.

Conclusie

Vette kaas is dus niet perse slechter dan light kaas. Sterker nog, zuivel is gezond mits je een gebalanceerd eetpatroon hebt. Toch zijn er nog genoeg vragen te stellen over het verband tussen kaas en hart- en vaatziekten. Wat voor mogelijke gevolgen heeft kaas voor het hart? Dit zuivelonderzoek zal dan ook zeker niet de laatste zijn.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten