Migraine en voeding; alles wat je moet weten

Home » dossier » migraine » Migraine en voeding; alles wat je moet weten

migraine en voeding

Als je last hebt van migraine treden er telkens aanvallen van hevige hoofdpijn op. Vervelend is het zeker, en migraine kan ook verschillende oorzaken hebben. Ook zijn er bepaalde triggers die deze hoofdpijnaanvallen kunnen uitlokken. Wist je dat één daarvan voeding is? Migraine en voeding kunnen namelijk iets met elkaar te maken. In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van migraine.

Wat is migraine?

Migraine is iets anders dan hoofdpijn. Wanneer je last hebt van migraine, heb je hoofdpijnaanvallen die op de meest uiteenlopende tijden en dagen komen opdagen. Deze kunnen wel 1 tot 72 uur lang duren. Naast deze hoofdpijn, kun je ook nog last hebben van andere¬†symptomen van migraine.¬†Voorbeelden zijn overgevoeligheid voor licht en/of geluid, aura’s, misselijkheid en duizeligheid . Wil je vooral van je hoofdpijn afkomen? Dan kun je ons artikel over tips tegen hoofdpijn lezen.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”http://tinyurl.com/og6s6yx” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”yes” extraclass=””]Medicijnen tegen migraine vanuit huis bestellen?[/sf_button]

Migraine en voeding

De hoofdpijnaanvallen van migraine kunnen ontstaan door bepaalde factoren. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals veel inspanning, licht, geluid en ook voeding. Alleen bij cafe√Įne is het bewezen dat dit daadwerkelijk kan zorgen voor hoofdpijn. Toch zijn er veel geluiden van migraine pati√ęnten die beweren dat migraine en voeding met elkaar te maken hebben en dat voeding een uitlokker kan zijn voor hoofdpijn. Toen zij bepaalde voedingsstoffen gingen mijden, kwam de hoofdpijn minder vaak opdagen. Van andere voedingsmiddelen dan cafe√Įne is het nooit wetenschappelijk bewezen dat zij een oorzaak kunnen zijn van migraine, maar wellicht kan het voor jou helpen om ook eens bepaalde voedingsproducten te mijden.

Producten die vaak worden aangewezen als uitlokker, zijn:

Nitriet
Nitriet zit in veel voedingsmiddelen verstopt. Vooral bewerkte vlees- en viswaren bevatten nitriet, net als hotdogs, salami, worst, visconserven etc.

Sulfiet
Vooral wijn en rood vlees bevatten sulfiet. Deze voedingsstof wordt vooral toegevoegd aan voedingsmiddelen als conserveermiddel, zodat bijvoorbeeld vlees langer goed blijft.

Natriumglutamaat
Natriumglutamaat is een een smaakversterker en veel voedingsproducten bevatten deze stof. Het zit in bouillon, sojasaus en veel kant- en klaar gerechten. Van nature komt natriumglutamaat ook voor in eiwitrijke voedingswaren, zoals tomaten, champignons, vlees, vis etc. Het is dus moeilijk om deze stof te mijden, omdat het in zoveel producten verstopt zit.

Nitraten
Groenten die nitraten bevatten, kunnen ook als uitlokker gezien worden. Dit zijn onder andere spinazie, sla, bleekselderij en andijvie.

migraine en voeding

Sommige fruitsoorten
Sinaasappelen en mandarijnen¬†worden vaak gemeden als fruitsoorten door migraine pati√ęnten. Daarentegen zijn bepaalde fruitsoorten goed om migraine juist tegen te gaan, en dit zijn kiwi, aardbei en watermeloen.

Zuivelproducten
Zuivelproducten die bewerkt zijn, zoals yoghurt, drinkyoghurt en toetjes, kunnen ook hoofdpijnaanvallen uitlokken.

Asparataam
Asparataam is ongeveer 200 keer zoeter dan echt suiker, maar daarentegen bevat het weinig calorie√ęn.¬†Deze kunstmatige zoetstof zit onder andere in light-frisdrank, suikervrije snoepjes en zoetjes.

E621
E621 is een smaakversterker en komt voor in onder andere chips en pakjes snoep. Veel mensen geven aan dat dit een trigger is voor hun migraineaanvallen, maar bij deze voedingsstof is het is nooit wetenschappelijk bewezen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten